latinica  ћирилица
23/01/2018 |  12:04 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Давос- Награде Кејт Бланчет, Елтону Џону и звијезди Боливуда

Уочи почетка Свјетског економског форума у Давосу, у швајцарском зимском центру су додијељене награде Кејт Бланчет, Елтону Џону и боливудској звеијзди Шаху Руку Кану, за рад на подизању свијести о питањима људских права.
Кејт Бланчет - Фото: Getty Images
Кејт БланчетФото: Getty Images

Аустралијској глумици Кејт Бланчет, Кристалну награду на овом годишњем скупу донио је рад са људима који су морали да напусте своја огњишта, док је британски пјевач, композитор и текстописац Елтон Џон проглашен лауреатом захваљујућу добротворном раду у оквиру своје фондације за борбу против сиде, преноси Ројтерс.

Награда у Давосу додијељена је и боливудском глумцу Шаху Руку Кану као признање за његово залагање за права дјеце и жена у Индији.

Бланчет, која је освојила два Оскара, именована је за амбасадора добре воље УНХЦР-а у мају 2016, а у тој улози је путовала у Либан и Јордан, гдје се састала са избјеглицама расељеним због сиријског сукоба.

Она је упозорила на посљедице ако се не учини више како би се помогло људима примораним да напусте свој дом.

- Изгубљене генерације необразоване, обесправљене и расељене дјеце не само што представљају огроман губитак потенцијала, већ и пријетњу по будућу глобалну безбједност и просперитет - истакла је Бланчет.

На Свејтском економском форуму се Кристална награда додјељује умјетницима заслужним за позитивне промјене у друштву.

Извор: Агенције