latinica  ћирилица
24/01/2018 |  12:35 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Бањалука- Ускоро реконструкција главне улице у Чесми

Главна саобраћајница у бањалучком насељу Чесма, Улица Петра Великог, ускоро ће добити нови изглед, а предузеће Козарапутеви из Бањалуке изабрано за извођача радова за њену реконструкцију.
Главна саобраћајница у бањалучком насељу Чесма - Фото: СРНА
Главна саобраћајница у бањалучком насељу ЧесмаФото: СРНА

Поступак јавне набавке за извођача радова спровело је надлежно Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, односно Јединица за координацију пољопривредних пројеката, посредством које је граду одобрен кредит Свјетске банке од око 750.000 КМ за реконструкцију ове улице, саопштено је из Градске управе Бањалука.

Начелник градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић каже да се, након потписивања уговора, у зависности од временских услова, очекује почетак реконструкције.

"Град је претходно припремио пројектну и сву другу потребну документацију, те сукцесивно рјешава имовинско-правне односе", рекао је Сандић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске у октобру утврдила општи интерес за рјешавање имовинских односа за реконструкцију Улице Петра Великог на дионици од новоизграђеног моста преко ријеке Врбања до православне цркве у насељу Чесма.

"Покушаћемо да споразумно ријешимо имовинске односе, за шта смо издвојили средства у буџету града. У овом послу морамо имати и подршку мјештана, односно сагласност оних чије је земљиште предвиђено за експропријацију", појаснио је Сандић.

Он је навео да су у току преговори о куповини земљишта само са још неколико власника парцела.

"Драго нам је да су мјештани са којима смо закључили уговоре о куповини земљишта схватили значај реконструкције ове саобраћајнице и пристали на сарадњу са градом да бисмо им створили боље животне услове", нагласио је Сандић.

Он је навео да је планирана реконструкција око 800 метара Улице Петра Великог, односно да она буде проширена тако што ће имати двије саобраћајне траке укупне ширине шест метара, са тротоарима ширине по два метра са обје стране.

"Биће изграђена и нова јавна расвјета, као и кишна канализација у трупу саобраћајнице", рекао је Сандић.

Извор: СРНА