latinica  ћирилица
24/01/2018 |  13:02 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Ердоган: Турска ће "зауставити игре" дуж границе

Турска ће "зауставити игре" дуж своје границе почев од региона Манбиџ у Сирији, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган данас, петог дана офанзиве турске војске у сиријском региону Африн.

Говорећи члановима локалних администрација у Анкари, Ердоган је позвао међународне невладине организације да подрже турску операцију против курдске милиције YPG коју подржавају Сједињене Државе, наводи Ројтерс.

- Сумњам у хуманост оних који подржавају ову организацију а Турску називају освајачем - рекао је Ердоган.

Он је додао да ће операције "Маслинова гранчица" бити завршена кад Турска уништи терористе што ће, како је рекао, омогућити повратак својим кућама око 3,5 милиона сиријских избјеглица из Турске, преносе турски медији.

Мултиетничка алијанса милиција под називом Сиријске демократске снаге (СДФ), претежно сачињена од Курда, саопштила је данас да турска војска износи лажне тврдње да је Исламска држава присутна у сјеверозападном сиријском региону Африну, који је на удару турске офанзиве.

СДФ оптужује турску војску за покушаје да наведе глобално јавно мњење на погрешно мишљење, преноси Ројтерс.

- Цијели свијет зна да Исламска држава није присутна у Африну - рекао је британској агенцији Редур Џелил, високи представник СДФ.

Турска војска је јуче саопштила да је најмање 260 припадника сиријских Курда из редова Јединица за заштиту народа и екстремиста Исламске државе убијено у операцији у Африну.

Међутим, Џелил каже да турска војска знатно преувеличава број убијених међу припадницима СДФ и YPG.

Извор: Танјуг