latinica  ћирилица
24/01/2018 |  14:45 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Влада Српске-РВИ: За ортопедска помагала 2,5 милиона КМ (ВИДЕО)

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић навео је да је ресорно министарство обезбиједило за ову годину 2,5 милиона КМ за ортопедска помагала за 1.500 ратних војних инвалида.
Зграда Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Зграда Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Ова средства ће посредством Фонда здравстеног осигурања бити исплаћивана корисницима на рачун.

"Средства су обезбијеђена, јер је дуже вријеме постојала иницијатива организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата да, умјесто наручених ортопедских помагала, ратним војним инвалидима буду дозначена средства у вриједности ортопедског помагала, што је подржало Министарство рада и борачко-инвалидске заштите", рекао је Милуновић.

Након састанка са ратним војним инвалидима, Милуновић је истакао да ће Фонд здравственог осигурања Републике Српске /ФЗО/ и у наредном периоду бити задужен за процедуру која се односи на стицање права на ортопедско помагало, а да ће ресорно министарство исплаћивати новац у вриједности ортопедског помагала.

Предсједник Организације амуптираца УДАС Жељко Волаш навео је да су лица са инвалидитетом раније покренула иницијативу за исплату новчаних средстава за ортопедска помагала.

"Надам се да смо данас постигли договор са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите, Министарством здравља, Министарством финансија и ФЗО о додјели новчаних средстава за ортопедска помагала", додао је Волаш.

Он је најавио да би у наредних мјесец дана требало да буду ријешена техничка питања и процедура која се односе на остваривање права за новчану накнаду за ортопедска помагала.

Представник Удружења ратних војних инвалида "Сланкаменац" Милован Марковић вјерује да ће бити ријешено питање додјеле новца за ортопедска помагала.

"Вјерујем да је ово питање коначно ријешено и да ћемо од марта добијати новчана средства. Још је остало да буду дефинисане процедуре за додјелу средстава и неће бити потребе да протестујемо", рекао је Марковић.

Директор ФЗО Дејан Кустурић оцијенио је да је важно што је постигнут договор и обезбијеђена средства за ортопедска помагала.

"ФЗО је до сада обезбјеђивао 9,5 милион КМ за ортопедска помагала. Драго ми је што је обезбијеђено још 2,5 милиона КМ, а биће и олакшане процедуре за додјелу средстава", рекао је Кустурић.

Током ове седмице биће потписан протокол на основу којег ће бити израђен Правилник за исплату средстава РВИ-а.