latinica  ћирилица
24/01/2018 |  16:02 ⇒ 19:33 | Аутор: РТРС

Фоча: Мини електране финансирају електрификацију повратничких села (ВИДЕО)

Иако су комшије са три мини-хидроцентрале мјештани села Драче и Ратине у фочанској мјесној заједници Јелеч су без електричне енергије.
Снабдијевање струјом - Фото: РТРС
Снабдијевање струјомФото: РТРС

Проблем ће бити ријешен у овој години – власници хидро-електрана ће подићи електро-мрежу до 28 кућа. Уз овај горући проблем је и у Миљевини гдје су чести нестанци струје.

Скоро двије деценије мјештани Драча и Ратина немају струју. Власници мини хидро-централа прихватили су иницијативу Општине Фоча да финансирају подизање електро-мреже до ових села.

- То су и први повратници и они све вријеме нису имали електричну енергију и ово ће бити добро да се уради, каже Фуад Шљиво предсједник МЗ Јелеч.

У Општини Фоча истичу да се што прије мора ријешити проблем електро-снабдијевања мјесне заједнице Миљевина.Пренос произведене струје у мини-хидроцентралама не може да поднесе дотрајала мрежа због чега је десетине домаћинтава често и по неколико дана без струје. Помоћ очекују од Електропреноса БиХ-а, Министарства индустрије и Елекродистрибуције.

- Требало би да реконструишемо преносни систем на подручју наше општине, јер нећемо моћи убудуће ниједну ХЕ завршити, а да то не буде завршено прије јер произведену струју нећемо моћи пласирати до крајњег потрошача, истакао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

На састанку са власницима хидроцентрала, Електродистрибуције и Миистарства за људска права БиХ речено је да је у протекле четири године за изградњу електро-мреже уложено пола милиона марака. Најављено је да би уз подршку Министарства струју требало да добију и села Пољица и Бањине са 50 домаћинстава.