latinica  ћирилица
24/01/2018 |  18:09 ⇒ 25/01/2018 | 08:49 | Аутор: РТРС

Ко стоји иза налога за саслушање Додика; Зашто опозиција демантује Вучића? (ВИДЕО)

Након што је предсједник Србије Александар Вучић изјавио да је Сарајево од Београда тражило привођење Милорада Додика, предсједник Српске потврдио je да је знао за тај план.
Београд, Србија - Фото: РТРС
Београд, СрбијаФото: РТРС

У емисији "Ћирилица" рекао је да иза свега стоји Савез за промјене, у којем оптужбе одбацују. Тврде да не постоји документ на који се позивају предсједници Републике Српске и Србије.

План да буде приведен у Београду, скован је након што је судски вјештак из Тузле потврдио да је вила у Београду купљена законито, каже предсједник Додик. Тврди да су Срби из заједничких органа БиХ жељели да јавност Српске види његово привођење у Београду.

- Онда су они узели прије годину дана, значи годину након што су отворили тај проблем и написали писмо из Сарајева. Ја сам видио то писмо, добио га из Сарајева од људи који тамо раде, у којем се тражило да кад ја дођем овде, да ме приведу и испитају по тим околностима - истакао је Додик.

Суочен с недостатком доказа и предсједником Србије Александром Вучићем који је одбио незаконит захтјев, Савез за промјене је, каже предсједник Републике, направио нови план. Приморати Додика да се понизи у Сарајеву.

- Ја сам веома захвалан за став Вучићу јер је тај став одговоран. Ако има нешто спорно што ме не испитају тамо. Ево, кажем јавно да сам спреман да одговарам, али у Бањалуци. Не у Сарајеву - поручује Додик.

Док Тужилаштво БиХ ни други дан не одговара на наша питања, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић тврдње да иза налога за привођење стоји Савез за промјене назива будалаштинама. На федералном порталу, на којем данима власти Српске оптужују за наводне паравојне јединице и спискове неподобних Срба, предсједник СДС-а Вукота Говедарица Додика позива да покаже спорни документ. Да нема ни захтјева ни потјернице тврди и министар безбједности БиХ Драган Мектић.

- Не можеш ти некој држави послати захтјев и рећи ухапсите тог и тог. То је немогуће. Не функционише тако систем. Може потјерница бити, али се зна и ко је расписује и како је расписује - тврди Мектић.

Демантују ли Говедарица и Мектић предсједника Србије?

- Тражили су од нас да приведемо Додика. Имали смо званичан захтјев за привођење предсједника Републике Српске још прије годину - напоменуо је Вучић.

Мектићеве тврдње да је Додик обмануо Вучића, предсједник Републике Српске није желио да коментарише. Понавља да је Савез за промјене на овакве потезе приморан и резултатима анкета које, према његовим ријечима, предвиђају убједљиву побједу СНСД-а.