latinica  ћирилица
24/01/2018 |  18:10 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Након прилога РТРС-а Савјет министара БиХ исправио грешку (ВИДЕО)

Радио-телевизији Републике Српске је успјело оно што српским представницима, који чине власт на нивоу БиХ, није годинама - да само једним дописом натјера заједничке институције да поштују одлуке Републике Српске.
Назив градова - Фото: РТРС
Назив градоваФото: РТРС

Након што смо у Дневнику објавила причу о неуставном коришћењу назива општина у Српској с придјевом "босански" на путоказима у Федерацији и заједничким институцијама, на сајтовима Савјета министара и Предсједништва БиХ то су одмах промијенили.

У петак Босански Брод, данас Брод. Само четири дана након што смо објавили причу како заједничке институције не поштују одлуке Уставног суда БиХ, када је ријеч о називима општина у Српској, на сајту Савјета министара ту грешку су исправили. Питали смо их - због чега су до сада кршили закон.

Након наших питања, и у Предсједништву БиХ су признали грешку. Старе називе, који у званичним и службеним документима и презентацијама не би смјели да користе убрзо су уклонили. У кратком телефонском разговору само су поручили да ће обавијестити надлежну службу да исправи грешку.

- Они мисле да се одлуке Уставног суда само доносе на Републику Српску и само тада знају да нас нападају а када те одлуке крше и у федерацији онда кажу никоме ништа - каже Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Законом из 2009. укинути су и двоструки називи општина међу којима је и Кнежево. Без обзира на то, у Федерацији се и даље уз овај, користи и предратни назив- Скендер Вакуф. Овакво непоштовање одлуке Уставног суда БиХ, видљиво је на путоказима дуж цијеле федерације. Поред назива Брод, Шамац, Дубица и Градишка и даље се уредно налази неуставни придјев "босански".

- Мени више смета то што они не могу да изговоре пуни назив Република Српска него увјек користе тамо неку скраћеницу "РС", што је стварно непримјерено - напомње Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Уставни суд БиХ још 2012. дефинитавно је ставио тачку на апелације бошњачких политичара. Засметало им је што је у Закону о територијалној организацији, из назива неколико општина избачен придјев босански, тврдећи да је тиме повријеђен бошњачки национални интерес. То Уставни суд БиХ, није уважио, сматрајући да у томе нема ништа спорно.

- Мислим да институције Српске требају озбиљно да се позабаве овим проблемом и да натјерају да се промејен називи и на путоказима у Федерацији, а онда да промјене и путокази у сусједним државама, рецимо у Хрватској гдје стоји још увјек назив Босанска Градишка - истиче Мајкићева.

Ово је само један од примјера да званичне институције не поштују одлуке Уставног суда БиХ, бар док их се на то не упозори. Сада је питање када ће и сарајевска политичка елита схватити да већ 9 година, уз називе општина Градишка, Шамац, Брод и Дубица нема придјева "босански".