latinica  ћирилица
24/01/2018 |  18:29 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Исламистичка пријетња и даље на Балкану

На Балкану постоји потенцијална пријетња од стране исламистичке сцене, оцјењује њемачка Савезна влада. Детаљи међутим нису познати. Конкретне одговоре на питања посланичког клуба Љевица влада третира као повјерљиве.
Застава Исламске државе у Горњој Маочи (фотографија 2015.) (фото:dw.com/Ruben Neugebauer) -
Застава Исламске државе у Горњој Маочи (фотографија 2015.) (фото:dw.com/Ruben Neugebauer)

Савезна влада у Берлину не искључује "потенцијалне пријетње од стране појединаца и подгрупа из исламистичке сцене" у Босни и Херцеговини. То се наводи у одговорима Владе на упитник посланичког клуба Љевице у Бундестагу у које ДW ексклузивно има увид. Додаје се да постоје појединачни контакти радикалних исламиста са Балкана и оних из Њемачке. Савезна влада међутим тврди да обавјештајна служба БНД нема конкретне индиције о јачању исламистичких тенденција у Босни.

Тиме њемачка Влада донекле демантује извјештај листа Берлинер цајтунг који је у новембру прошле године, позивајући се на безбједносне кругове, јавио да БНД због исламистичке пријетње појачано држи на оку Балкан, а посебно БиХ. Но након овог одговора Владе остаје простора за шпекулације јер се конкретни одговори на многа питања Левице третирају као посебно повјерљиви те не могу бити презентовани јавности.

Тако се рецимо Влада јавно не изјашњава о новцу из земаља Арабијског полуострва којим се наводно циљано подстиче вехабијска интерпретација ислама на Балкану. Такође, Влада не жели да објави сазнања о школовању балканских имама у Турској и Саудијској Арабији те њиховој дјелатности на Балкану.

"Насупрот БНД-у Влада покушава да у јавности умањи растућу исламистичку опасност", каже Севим Дагделен, у посланичком клубу Левице задужена за спољну политику. Растући број насилних исламиста на Балкану има огромне посљедице по безбједност у Њемачкој, тврди Дагделен за ДW. Уз то је потпуно неприхватљиво да Савезна влада и даље таји улогу држава Арабијског полуострва, пре свих Саудијске Арабије, али и Турске.

Без података о броју бораца

Савезна влада као "посебно осјетљиве" третира податке о броју бораца који су се из БиХ и са Косова прикључили џихадистичким групацијама посљедњих година. Према ранијим медијским извјештајима, ове двије балканске земље су – посматрано према броју становника – европски прваци у извозу исламистичких бораца.

Но Влада ипак открива занимљиву процјену: борци са Балкана се нису прикључивали само Исламској држави (њих 70 одсто) и бившем фронту Ал Нусра (20 одсто) већ у десет одсто случајева и групама под кровном марком Слободне сиријске армије која се бори против режима Башара ал Асада.

Доказано је, додаје се у одговорима, да се више бораца регрутује из салафистичких села у БиХ попут Горње Маоче. Савезна влада то село назива "парадним примјером" и "мустром" према којој су у тој земљи никла и друга "мала насеља" чији становници свој религијски и социјални живот оријентишу према "раноисламским навикама и обичајима".

Ојачати либерални ислам

Оштрији је у својој оцјени био Ведран Џихић, истраживач Аустријског института за међународну политику. Он је у једном ранијем интервјуу за ДW рекао да се ради о "радикалном одступању од традиционалног балканског ислама".

- Видимо припаднике салафијског покрета на улицама, активни су у разноразним културним одјељењима, имају паралелне џемате ван званичне исламске заједнице. Јасно је да уз помоћ Саудијске Арабије и других земаља граде паралелну инфраструктуру која се директно супротставља традиционалним исламским заједницама - рекао је тада Џихић.

Према његовом мишљењу важно је бавити се проблемима који су довели до јачања екстремизма, а међу њих су неки други истраживачи убројали прије свега сиромаштво. Даље, рекао је Џихић, важно је понудити праву перспективу европских интеграција "која је сада упитна", затим ојачати традиционалну балканску интерпретацију ислама у оквиру европске дебате и појачати сарадњу европских обавјештајних служби.

Извор: Дојче веле