latinica  ћирилица
24/01/2018 |  18:36 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Олуја им однијела кровове. Како ће презимити? (ВИДЕО)

Црвени крст Републике Српске донирао је цријеп за поправку кровова мјештанима Власенице, чије је куће почетком децембра оштетио олујни вјетар.
Обнова кућа у Власеници - Фото: РТРС
Обнова кућа у ВласенициФото: РТРС

Помоћ је добило седам најугроженијих породица. Раније је саниран дио објеката, међу којима је и основна школа, која је претрпјела највећа оштећења.

Прошло је више од мјесец од како је вјетар уништио кров, с тешком муком стеченог, дома Мирковића, који су у Власеницу избјегли из Горажда. Трочлана породица живи од скромне плате, па сами нису могли ништа да ураде. Добијени цријеп поставиће чим временске прилике дозволе.

- Ставио сам унутра по плочи греде около и онда сам убацио најлон, јер не би могло остати ништа да сам прекривао најлоном или лепенком то би опет вјетар однио, па сам унутра ставио греде и онда купим воду из тог најлона и тако, прича Десимир Мирковић.

Уз помоћ добрих људи, неки су поправили кровове, али много кућа и даље прокишњава.

Црвени крст обезбиједио је помоћ за поправку кровова на седам кућа, чији власници нису у могућности да сами плате посао.

- Ова донација није материјално толико вриједна, то је 6.000 КМ, 8.000 комада цријепа за седам кућа, ми смо ти који први долазе на лице мјеста, апелијемо на све да помогну - поручује Ђоко Михајловић, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске.

Одмах након невремена у коме је оштећено 300 објеката поправљен је кров на школској згради, што је финансирало ресорно министарство.

- Желим да кажем да ћемо ми као општина уз помоћ пријатеља и других организација , институција и Владе ићи да се обезбиједи колико толико помоћи да се створе услови бољи за живот - истакао је Милорад Краљевић, начелник општине Власеница.

Укупна штета причињена у невремену које је Власеницу захватило почетком децембра процијењена је на милион марака, што је петина годишњег буџета ове локалне заједнице.