latinica  ћирилица
24/01/2018 |  19:21 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Почиње реконструкција Старог Града у Требињу (ВИДЕО)

Туристичка атракција Требиња, Стари град, до љета би требало да добије нови изглед.
Уређење Старог града - Фото: РТРС
Уређење Старог градаФото: РТРС

Дио улица, умјесто асфалтом, биће покривен каменим плочама, а биће замијењене и водоводне, и електро-инсталације. За прву фазу радова, град је издвојио пола милиона марака.

На подручју, опасаном зидинама из турског периода, концентрисано је неколико културно-историјских споменика, а истовремено је ријеч о пословно-стамбеној градској четврти.

Зато је уређење овог простора сложен задатак, јер уз естетски прихватљив визуелни изглед, морају бити испуњени сви захтјеви за несметан живот и рад на овом простору. Све надземне инсталације морају бити измјештене.

Требињски Стари град у центру је урбане градске зоне, и у облику у којем је сачуван до данас, датира из 18. вијека. Због специфичне градње, сви радови обављају се ручно.

- Не можемо радити машинама па све тече спорије, али овај први дио биће заврпен за око 25 дана - каже Синиша Вучуревић, надзорник радова.

Деценијама није било значајнијих радова на заштити и уређењу Старог Града, па је пројекат наишао на позитивна реаговања Требињаца.

Идејни пројекат за будући изглед Старог града урадио је архитекта Нинослав Илић. У првој фази биће урађен дио око Музеја Херцеговине, док ће централна зона на ред доћи наредне године.