latinica  ћирилица
24/01/2018 |  22:59 | Аутор: РТРС

Соколац: Незадовољство због немарног односа према спомен-гробљу "Мали Зејтинлик"

Неколико споменика на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу остало је незавршено током прошлогодишње обнове, а додатну штету начинила је зима.
Мали Зејтинлик - Фото: РТРС
Мали ЗејтинликФото: РТРС

Одговорност за то Борачка организација Сарајевско - романијске регије приписује Министарству рада и борачко инвалидске заштите Српске, али и извођачу Градском гробљу Бањалука, јер су још у јуну прошле године обуставили обнову. Приближавају се задушнице, а у зимским условима тешко да ће бити могуће вратити се незавршеном послу.

 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће врло брзо бити обновљени надгробни споменици на српском војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу.

- Временски услови су нас мало у том послу успорили. Разговарао сам данас са директором гробља, које је на тендеру добило те послове, и мислим да ћемо тај посао врло брзо довести до краја - рекао је Савановић данас новинарима у Бањалуци.

Коментаришући незадовољство Борачке организације Сарајевско-романијске регије стањем на гробљу Мали Зејтинлик због тога што шест надгробних споменика није обновљено, Савановић истиче да нема разлога да људи о томе брину.

Савановић је рекао да ће све оно што су Влада Српске и ресорно министарство преузели према "Зејтинлику" у обнављању и реконструкцији споменика који су временом нарушени бити сигурно обновљени, јер се сваке године сукцесивно за те намјене издвајају знатна средства.

"Ми ћемо то довести у стање које ће бити примјерено ономе због кога су ти споменици подигнути - најбољи и најхрабрији међу нама који су дали животе за Српску", закључио је Савановић.