latinica  ћирилица
26/01/2018 |  11:43 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Требиње домаћин дводневне радионице o пејсажима (ВИДЕО)

Требиње је домаћин дводневне радионице о примјени Конвенције о европским пејзажима у БиХ. Теме дводневног скупа су очување пејзажа, питања животне средине и просторног планирања.
Требиње - европски пејзажи - Фото: РТРС
Требиње - европски пејзажиФото: РТРС

Иако је Конвенција о европским пејзажима потписана 2010. године, до сада, кажу из Завода за заштиту културно-историјско и природног насљеђа Српске,ништа није урађено на њеном спровођењу.

Институције у БиХ требало би да примијене механизме који се користе у земљама Европске уније како би се заштитили пејзажи и значајне грађевине са аутотхоном архитектуром.

"Да се заштите неки пејзажи и неки предјели, да се сачувају разноликости посебне врсте у природи, да се и неки крајолици уподобе за туристичке сврхе", навео је директор Завода за заштиту културно-историјско и природног наслијеђа Републике Српске Слободан Наградић.

"Ми смо правећи закон о заштити природе пејзаж идентификовали као вриједност и у том смислу имамо приједлоге подручја која би могла бити заштићена у природи-заштићени културни пејзажи", рекао је начелник Одјељења за природно наслијеђе Српске Драган Ковачевић.

Научни и стучни радници из региона и Европе у оквиру дводневног скупа представиће начине идентификације и класификације пејзажа. На тај начин била би, кажу, створена могућност примјене планских докумената у домаћем законодавству. 

"Ова конвенција уједињује природно и културно наслијеђе и опомиње нас да су предели заједничко богатство, које не само да морамо чувати и на неки начин конзервирати, већ да треба тежити да се они економски валоризују", истакао је помоћник министра заштите животне средине Србије Биљана Филиповић Ђушић.

Радионицу организује Савјет Европе у сарадњи са Републичким заводом за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.