latinica  ћирилица
26/01/2018 |  18:44 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Зашто је Хојт Ји постао “персона нон грата“ у Вашингтону? (ВИДЕО)

Брисање Брајана Хојта Јиа са листе запослених у Стејт департменту и данас је главна тема у региону. Зашто је Ји постао “персона нон грата“ у Вашингтону, да ли ће ипак бити именован за амбасадора у некој од балканских земаља, или су власти у региону само превелику пажњу посветиле замјенику помоћника државног секретара САД ? Његово избацивање из Стејт департмента, стручњацима из ове области, дало је јасне одговоре на ова питања.
Хојт Ли - Фото: Screenshot
Хојт ЛиФото: Screenshot

Хојт Ји је прошлост, остатак бивше америчке администрације, без подршке актуелне политике – овакве статове предсједник Републике Српске, Милорад Додик, редовно је изговарао када је овај амерички званичник био тема. Исти став поновио је само дан прије информација о нестанку Јиа са списка запослених у Стејт департменту.

-Да не би испало да је он такав моћан изгубио кредибилитет, онда је рекао да даје оставку. Онда су то они демантовали, јер нико неће да се бави њим. Ји их је изварао, јер то нису били ставови нове администрације, а наставио је да проводи политику старе администрације. Зато је изгубио кредибилитет, и није у никаквом статусу. Да ли ће доћи, ја то не знам и вјерујем да је то све била лаж - рекао је Додик.

Вијест да Ји више не обавља функцију, каже политиколог Александар Павић, стигла је само мјесец послије његове изјаве “да му се допада ту гдје јесте“. Павић понавља да је Ји остатак бивше струје Стејт депармента, а да је кривица на властима у региону које су превелику пажњу посветиле нижерангираним чиновницима.

-Нешто се дешава, надајмо се да су то она помјерања којима смо се надали - да ће Стејт департмент, поготово на нашем простору да заступа линије какве заступа Трамп, првенствено антиглобалистичка и антиисламистичка. Ако само до тога дође, овдје ће да се већ осјете битне промјене и што се тиче Републике Српске и по питању Србије и Косова и Метохије - изјавио је Павић.

Одлазак Хојт Јиа, сматрају стручњаци, значиће да ће његов насљедник радити у оквирима која му припадају овом дипломатском рангу. Штетна политика према балканским земљама овог дипломате шестог ранга, за историчара у Институту за новију историју Србије Александра Раковића, значи његове минималне шансе за мјесто амбасадора.

-Са шесте позиције у рангу у Стејт департменту не долази се на мјесто амбасадора. Он је требало да напредује у хијерархији неколико корака да би уопште дошао у ту ситуацију регуларним путем. Да је била нека друга, претходна администрација, можда би они њему због тих насилничких заслуга на овом простору даровали мјесто амбасадора - истакао је Раковић.

Ко ће на мјесто Брајана Хојт Јиа још је рано спекулисати, иако се већ спомиње неколико имена. Међутим, познаваоци прилика сматрају да ће ко год дође, морати спроводити политику америчког предсједника Доналда Трампа и његовог државног секретара Рекса Тилерсона, а све то подразумијева и нову америчку “балканску политику“, која по свему судећи тек треба да буде утврђена.