latinica  ћирилица
28/01/2018 |  17:49 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Хаос у Адену; Премијер: Ово је пуч!

Премијер Јемена Ахмед Обаид Бин Дагар је у предсједничкој палати у Адену назвао пучем нападе сепаратиста на трупе предсједника Абеда Рабо Мансур Хадија.
Борбе у Адену (Јемен) - Фото: AFP
Борбе у Адену (Јемен)Фото: AFP

То јавља АП позивајући се на високог званичника који је присуствовао састанку, а наводи се и да је други званичник рекао агенцији да Уједињени Арапски Емирати стоје иза напада.

АП наводи да становништво бјежи, да је затворен главни аеродром и да су власти наредиле евакуацију свих авиона, у страху да би могли да буду оштећени у борбама, а државни авиопревозник "Јеменија" отлазао је све летове у и из Адена.

Чују се жестоки ватрени окршаји у области Кор Максар и види густ црни дим након напада из ваздуха, а борбе су се прошириле и на друге дијелове Адена, као и подручје близу предсједничке палате.

Очевици тврде да су наоружани мушкараци упали у владине просторије и изрешетали фотографије предсједника Хадија.

Најмање десет јеменских бораца је убијено и 30 рањено данас у борбама широм привремене престонице Аден, у коју се  Хади под подршком сунитске арапске коалиције на челу са Саудијском Арабијом склонио пошто су шиитски побуњеници Хути 2015. заузели главни град Сану.

Ројтерс, позивајући се на локалне медицинске службе, преноси да су подаци о жртвама прикупљени из више болница тек прелиминарни.

Наводи се да је премијер Бин Дагар путем Фејсбука упутио апел арапским земљама да спасу Аден и спријече да град падне у руке сепаратиста са југа, које помажу УАЕ) јер желе да сруше Хадија и отцијепе се од сјевера којим доминирају Хути.

Борбе су избиле након што је истекао рок који је прошле недјеље сепаратистички СТЦ дао Хадију да распујсти Бин Дарову владу коју оптужују за корупцију и лоше управљање.

Локални медији јављају да дејлује да наоружани сепаратисти имају преимућство пошто су преузели војну базу и неколико владиних зграда из руку војника лојалних Хадију, а да истовремено на стотине демонстраната тражи независност југа.

Хади је распоредио снаге широм Адена како би спријечио протесте јужњака који желе да сруше владу. Те протесте предводи бивши гувернер Адена Аидарус ал Зубаиди којег подржавају УАЕ, кључна чланица коалиције која штити Хадија, али су истовремено УАЕ у лошим одсносима са њим.

АП наводи да борце супротстављене Хадијевим трупама предводе снаге под називом "Безбједносни појас", које је обучила и наоружала војска УАЕ.

Агенција објашњава да су Сјеверни и Јужни Јемен уједињени након грађанског рата који је трајао од 1986. до 1990. године и да су становници југа земље одавно заговарали већу аутономију, али и отцјепљење, жалећи се на доминацију сјевера.

Извор: Танјуг