latinica  ћирилица
29/01/2018 |  22:27 ⇒ 30/01/2018 | 18:08 | Аутор: РТРС

Лукач: У Српској нема паравојних организација за разлику од ФБиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Да ли је формирање и обука паравојних јединица у БиХ мит или стварност, да ли грађани имају разлог да се плаше и које су највеће пријетње по безбједност у БиХ- на ова питања у емисији Укрштеница одговарали су министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и министар безбједности БиХ Драган Мектић.
Лукач и Мектић у емисији Укрштеница - Фото: РТРС
Лукач и Мектић у емисији УкрштеницаФото: РТРС

Има ли или нема паравојних формација, каква је била улога организације Србска част у дану када је обиљежаван Дан Републике Српске? Министар безбједности БиХ Драган Мектић, остаје при својим тврдњама.

- То је покушај прављења одређене формација од лица која долазе из криминалног миљеа. Деманти МУП-а Републике Српске да се она не налазе на Интерполовој потјерници не значи ништа, јер не мора сваки криминалац бити на тој потјерници - тврди Мектић.

Министар унутрашњих послова Српске је поновио да су сви учесници свечаног дефилеа на обиљежавању Дана Републике били детаљно провјеравани, те да због тога организација Србска част није била званични дио обиљежавања. Поручио је да је ово "пропала прича", те поновио да грађанима нико не може забранити да ходају центром града.

Лукач и Мектић у емисији Укрштеница (Фото: РТРС)

- Могу да гарантујем да нема никакве паравојне организације у Републици Српској, нити формирања било какве паравојне формације. МУП Републике Српске то неће дозволити ни Србској части, нити било којој организацији која би нанијела штету Српској и њеним грађанима - рекао је Лукач.

Лукач је рекао да је стање безбједности у Републици Српској на задовољавајућем нивоу, али да су због нестабилности у цијелој Европи и припадника радикалних покрета, надлежне институције свакодневно на опрезу. С друге стране, министар безбједности БиХ Драган Мектић каже да опште сигурности у БиХ, нема јер је присутна ратно-хушкачка реторика.

Погледајте комплет ТВ емисију "Укрштеница":