latinica  ћирилица
30/01/2018 |  09:28 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Сумњива прошлост судија и тужилаца још није испитана

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета и Тужилаштво БиХ ни након три мјесеца нису реализовали закључке ВСТС-а којима им је наложено да преиспитају ратну прошлост и рад у предметима ратних злочина групе судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

ВСТС донио је закључке којима је то предвиђено на основу информације Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске у којој је наведено да судије и тужиоци са сумњивом ратном прошлошћу дискриминишу Србе у процесима за ратне злочине, пише "Глас Српске".

Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица анализом је утврдио да се у највећем броју случајева дискриминације Срба појављују исте судије и тужиоци. Ријеч је о девет судија и шест тужилаца који су као чланови вијећа осудили 91 лице српске националности на 1.421 годину затвора.

Лист наводи да су из Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица утврдили и да су те судије и тужиоци током рата били на позицијама судија и тужилаца у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и учествовали у одмазди према Србима.

Свеобухватну информацију о томе поткријепљену са више од 1.000 страница доказне документације Центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске упутио је ВСТС-у који је 26. октобра 2017. године усвојио закључке и наложио Тужилаштву и Канцеларији дисциплинског тужиоца приоритетно поступање, али ни три мјесеца касније никаквих одлука још нема.

Директор тог Центра Милорад Којић рекао је да је обавијештен да ће Тужилаштво БиХ поступати на основу достављене информације и доказних материјала.

"Очекујемо да Тужилаштво хитно отвори истраге против лица која имају везе са ратним злочинима, а обављају судијске и тужилачке послове. Они су недостојни за обављање них функција и зато што су знали да су Срби били изложени тортури, мучењу и убијању", рекао је Којић.

Извор: СРНА