latinica  ћирилица
30/01/2018 |  17:40 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

"Еко топлане" преузеле обавезу - а.д. "Топлани" годишње пола милиона КМ (ВИДЕО)

Потписивањем уговора о пословно-техничкој сарадњи нове "Еко топлане" преузеле су обавезу да за коришћење капацитета старе топлане годишње плаћају 500 хиљада марака.
Топлана - Фото: РТРС
ТопланаФото: РТРС

Документом који је усвојио градски парламетн "Еко топлане" преузеле су обавезу да у топлификациони систем, који није у њиховом власништву годишње уложе милион и по марака. Мали акционари тврде, одлука је економски штетна и неразумљива.

Град је 14. децембра прошле године покренуо процес такозваног истискивања малих ационара а.д. Топлане Бањалука у законским могућностима. Мали акционари, могућност жалбе имали су до 14. јануара ове године.

Срђан Амиџић, замјеник градоначелника Бањалуке каже да пред собом има рјешење Окружног привредног и Основног суда у Бањалуци да се нико од малих акционара није жалио, тако да у овом моменту у самом ЦР имате евидентиране мале акционаре, али суштински је једини акционар Топлане, град. Кроз седам до десет дана очекујем да ће се овај поступак комплетно ријешити.

Прича незадовољних малих акционара у вези је са интересом појединаца, каже Амиџић.

"Топлана са дуговањем од 90 милиона јесте губиташ, али многи су на рачун Топлане добро живјели и остварли приходе. Сада желе да заштите своје интересе", наводи Амиџић.

Град штити своје интересе, каже Амиџић јер је у протеклих 11 година у Топлану уложено око 130 милиона марака. У прошлој години 11 милиона, а ове каже, радом "Еко топлана" тек два милиона.

Горан Радивојац један од незадовољних малих акоционара, тврди одлука о закупу капацитета старе Топлане штетна је и економски неразумна. Документује да се и даље тргује акцијама старе топлане.

Мићо Миловановић, директор а.д "Топлане" Бањалука објашњава да је у прошлости Радивојац, на састанцима на којима је Топлана договарала испоруку мазута од предузећа Хигат, који је иначе дугогодишњи добављач и који је по уговору од 2006. године до данас, остварио промет 180 милиона. На тим састанцима је Радивојац присуствовао у својству консултанта хигата.

Радивојац каже, то су манипулације. Волио би, али није прилика истиче, да ради за, или да је Хигату, Бритиш петролу, или хрватској Ини као добављачима мазута, толико битан.