latinica  ћирилица
01/02/2018 |  18:29 ⇒ 02/02/2018 | 12:17 | Аутор: РТРС

Одбрана и породица траже за генерала Младића хитно лијечење у Србији (ВИДЕО)

Тим одбране генерала Ратка Младића поднио је јуче три поднеска Механизму Уједињених нација који је преузео рад Хашког трибунала, а у којима је садржан захтјев за његово хитно, привремено пуштање на слободу и лијечење у Србији.
Ратко Младић (Фото: screenshot) -
Ратко Младић (Фото: screenshot)

Генералов син Дарко Младић апеловао је на владе и предсједнике Србије и Републике Српске да искористе свој дипломатски утицај у свијету. На конференцији за новинаре у Београду, правни тим одбране генерала Младића и његов син саопштили су да је јуче на једном стручном предавању у Хагу, Јонас Нилсен, главни помоћник хашког судије Алфонса Орија, рекао да нису имали доказа против генерала Младића за Сребреницу.

На предавању на холандском универзитету, Јонас Нилсен јавно је истакао да судско вијеће није имало ниједан доказ за састанак на којем је наводно договорен план да се изврши геноцид у Сребреници, истакао је кобранилац Драган Иветић који је рекао да се умјесто доказа прибјегло закључивању на основу претпоставки.

- Они су у самом почетку признали у пресуди да немају доказ за тај елеменат - навео је Иветић.

- Није прошло ни два мјесеца од како су донијели пресуду, а већ сами говоре како нису имали доказе за један такав битан дио пресуде као што је Сребреница, за коју смо скоро 30 година слушали разне медијске приче, а сада помоћник главног судије на стручном предавању каже да нису имали доказе. Ако ово није скандал, ја не знам шта јесте - истакао је Дарко Младић.

Здравствено стање генерала Младића је веома компликовано и много теже него што је то представио љекар у притворској јединици - доктор Пол Фалке. Његово стање, да би се спријечио фаталан исход, захтијева болничко лијечење.

Син генерала Младића замолио је и позвао владе Србије и Републике Српске, као и предсједнике Србије и Републике Српске да уложе свој дипломатски утицај у свијету, да путем дипломатских мрежа изнесу све ове чињенице које су, како истиче, потпуно неспорне, како би се генералу Младићу омогућило лијечење у Србији и на тај начин спасио живот.

Од три поднеска које је тим одбране генерала Ратка Младића јуче поднио Механизму Уједињених нација, два имају повјерљив документ и очекује се да би одговоре на ове поднеске требало да добију у року од 14 дана. У њима се тражи хитно пуштање генерала на привремену слободу и лијечење у Србији, покретање поступка против хашких љекара, посебно доктора Фалкеа, због непоштовања суда и да се поништи пресуда и обустави процес. Правни тим је истакао да генерал Младић има значајно умањену способност да са разумијевањем комуницира са својим адвокатима који су због тога и тражили поништавање пресуде.