latinica  ћирилица
03/02/2018 |  09:10 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Требиње- Годишњи симпосион "теологија у јавној сфери"

У Требињу ће од 8. до 11. фебруара бити одржан пети годишњи симпосион "Теологија у јавној сфери" који ће окупити реномиране стручњаке из различитих области.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Из Епархије захумско-херцеговачке и приморске је саопштено да се у оквиру разноврсних форми на што бољи начин жели успоставити плодан дијалог Цркве и теологије са осталим релевантним чиниоцима јавног живота.

У оквиру симпосиона дискутоваће се о темама "Депресија - болест савременог доба", "Изазов клерикализма у Цркви", "Православна етика и дух капитализма: да ли православни народи пропадају?", "Умјетност и канон: између аутентичног ропства и /не/аутентичне слободе".

О све актуелнијем проблему модерног човјека – депресији разговараће доктор Биљана Лакић, професор Миро Јаковљевић са Медицинског факултета у Загребу и теолог Дејан Николић из Ниша.

О изазову клерикализма унутар Цркве разговараће професор Томас Бремер са Католичког богословског факултету у Минстеру - Њемачка, Данило Павловић, игуман манастира Житомислић, и Александар Ђаковац са Православног богословског факултета у Београду.

На увијек актуелне економске теме, посебно са аспекта православног богословља, говориће економисти Борис Беговић са Правног факултета у Београду, Небојша Катић, самостални пословни консултант из Лондона и Растко Јовић са Православног богословског факутета у Београду.

О умјетности ће говорити академик Миливоје Унковић и професори Милета Продановић са Факултета ликовних умјетности у Београду и Тодор Митровић са Академије Српске православне цркве за уметност и консервацију.

По први пут биће заступљена форма краћих презентација на актуелне теме, по узору на свјетски чувену ТЕД серију.

Доктор Лазар Супића са универзитета Беркли говориће о вјештачкој интелигенцији, док ће о доживљају случајности у савременој физици говорити Иван Шупић са Института фотоничких наука у Барселони, а о Курану као књизи о Богу, човјеку и космосу, Кенан Мусић са Факултета исламских студија у Сарајеву.

Централно предавање одржаће знаменити амерички теолог грчког поријекла, Аристотел Папаниколау, који ће говорити о односу православља и секуларизма.

У оквиру симпосиона биће уприличене и двије изложбе: изложба Ане Митровић и Јелене Илић под насловом "Стаклена башта", као и изложба фотографија "Алергија" Милинка Милићевића.

Биће промовисана и капитална издања двије српске високошколске установе, у Београду и Фочи.

О књизи "Руски путеви српског богословља: школовање Срба на руским духовним академијама 1849-1917" Владислава Пузовића говориће професори Богољуб Шијаковић, Дарко Ђого и Горан Латиновић, док ће о издањима Православног богословског факултета /ПБФ/ у Фочи говорити декан Факултета Владислав Топаловић, професор Мирко Сајловић, Драго Перовић са Филозофског факултета у Никшићу и директор Секретаријата за вјере Републике Српске Драган Давидовић.

Организатор симпосиона је Центар за фолософију и теологију Требиње.

Извор: СРНА