latinica  ћирилица
03/02/2018 |  12:16 ⇒ 04/02/2018 | 08:45 | Аутор: РТРС

Клизиште у Долини хероја на Тјентишту; Помоћ Владе НП "Сутјеска" (ВИДЕО)

У Меморијалном комплексу на Сутјесци, клизиште пријети да се обруши брдо, на којем су споменик Бици на Сутјесци и спомен костурница погинулих бораца из Другог свјетског рата. Штета је велика. Слиједи процјена и снимање терена, како би се зауставило осипање земље.
Тјетнтиште - клизиште - Фото: РТРС
Тјетнтиште - клизиштеФото: РТРС

Обилна киша и подземне воде покренуле су клизиште у Долини хероја.Покидане су цијеви и шахотви који су одводили воду у ријеку Сутјеску. Све је почело иза 11 часова када су запослени у Националном парку "Сутјеска" примијетили помијерање тла.

У клизишту је нестао и дио степеништа који је водио до споменика и спомен-костурнице. Уништена је и сва подземна инфраструктура. Падавине су пријетња да се осипање земљишта настави што би имало несагледице посљедице.

Управа Националног парка Сутјеска алармирала је све надлежне институције да би се што прије санирало клизиште.

- Сама рупа је дубока око пар стотина метара. Види се да је одвод попуцао и да је вода покренула клизиште. Рупа је 12 до 13 метара удаљена од костурнице, а костурница 30 метара од споменика - каже директор Националног парка Дејан Павловић.

 

 

Споменик на Тјентишту

У Националном парку "Сутјеска" не памте да су овако воде надошле. Клизиште је проблем правило и прије тридесет двије године.

- Старији радници су ми рекли да се ово дешавало 1985. године када се такође брдо покренуло. Тада је ангажована инжењерија ЈНА, а процес санације је трајао пар мјесеци - каже Павловић.

Вјешташко брдо у Меморијалном комплексу на Тјентишту подигнуто је седамдесетих година прошлог вијека када је изграђена спомен-костурница и један од најмонументалнијих споменика у свијету.

 Споменик на Тјентишту

Упућени стручњаци, Влада ће пружити помоћ и подршку

Одмах по сазнању да се у Националном парку "Сутјеска" на Тјентишту покренуло клизиште које пријети да угрози спомен-костурницу у споменик Битке на Сутјески, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологијује одмах је реаговало и послало стручну екипу у Национални парк да процијени досадашњу штету и сагледа комплетну ситуацију на терену.

- Када нас је директор Националног парка Дејан Павловић обавијестио да се покренуло клизиште и да пријети Долини хероја, одмах сам алармирала Републичку дирекцију за обнову и изградњу. Директор Славко Вукаловић и два грађевинска инжењера из ове управе су већ на путу према Тјентишту. Такође, народни посланик Илија Таминџија је, као извшни директор за производњу и техничке послове Хидроелектране на Требишњици одмах понудио помоћ, и геолог из овог предузећа ће се придружити стручној екипи - каже Сребренка Голић, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију.

Голићева је навела да ће и Стеван Јовановић, директор Института за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске, заједно са стручним тимом из Института, доћи на Тјентиште, те да се убрзо очекује потпуна слика са терена и процјена штете које је клизиште направило, као и прелиминарни начин санације.

- Влада Републике Српске ће, као и увијек до сада у случају елементарних непогода, пружити пуну подршку и помоћ Националном парку, како бисмо заштитили Спомен-костурницу у којој су сахрањени посмртни остаци 3.301 борца битке на Сутјесци и сам споменик - истакла је Голићева.