latinica  ћирилица
05/02/2018 |  16:40 | Аутор: РТРС

Зовку и осталима потврђена ослобађајућа пресуда

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је првостепену пресуду којом су Никола Зовко, Петар Крндељ, Крешо Рајич и Ивица Чутура ослобођени оптужнице да су на подручју Чапљине 1993. године починили злочин над бошњачким становништвом.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Апелационо вијеће одбацило је жалбу Тужилаштва БиХ као неосновану и потврдило пресуду из јула 2017. године, саопштено је из Суда БиХ.

Првостепеном пресудом Суда БиХ, оптужени су ослобођени оптужнице да су починили кивично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Против ове пресуде жалбу је уложило Тужилаштво БиХ због битне повреде одредаба кривичног поступка Закона о кривичном поступку БиХ, повреде кривичног закона, те погрешно или непотпуно утврђеног чињеничног стања, са приједлогом да вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ у цијелости уважи жалбу као основану, те у потпуности укине првостепену пресуду и одржи претрес.

На наведену жалбу одговоре су дали браниоци свих оптужених, сагласно предлажући да Апелационо вијеће одбије жалбу Тужилаштва као неосновану и у цијелости потврди првостепену пресуду.

На основу Закона о кривичном поступку БиХ, 16. јануара је одржана сједница Апелационог вијећа, на којој је тужилац укратко изложио жалбене разлоге, те су изнесени и одговори на жалбе.

За злочине почињене на подручју Чапљине оптужени су Никола Зовко као бивши командир Полицијске станице у Чапљини, Петар Крндељ као помоћник командира, Крешо Раич као командир вода Војне полиције и Ивица Чутура као оперативни радник у станици у Чапљини.

У оптужници се наводи да су припадници полиције којима је руководио Крндељ и војни полицајци Хрватског вијећа одбране /ХВО/ 19. јула 1993. учествовали у акцији у селу Чељево, код Чапљине, током које су убијена три бошњачка цивила.

Извор: Срна