latinica  ћирилица
05/02/2018 |  19:53 | Аутор: РТРС

Хашком трибуналу предате гаранције Владе Србије за генерала Младића

Уз захтјев за пуштање на привремену слободу тешко обољелог генерала Ратка Младића из притвора Хашког у Србију ради лијечења, приложене су и гаранције Владе Србије, рекао је Срни Младићев бранилац Драган Иветић.
Драган Иветић - Фото: РТРС
Драган ИветићФото: РТРС

Ријеч је о гаранцијама које је Влада Србије дала још почетком октобра прошле године, а које подразумијевају да држава гарантује да генерал Младић неће побјећи док је на привременој слободи ради лијечења.

"Ми тражимо да се он лечи у Србији и надамо се да ће Влада показати спремност да држи те гаранције и да подржава тај поднесак", рекао је Иветић.

Он је објасио да су овај поднесак, као и још два поднеска у којима се тражи поништење пресуде којом је генерал Младић осуђен на доживотну казну затвора, као и истрага против управника и љекара притворске јединице у Хашком трибуналу због опструкције и грешака, поднесен прошле сриједе.

Иветић је истакао да је одбрана дошла до сазнања да љекарски дио притворске јединице врши опструкцију да не би дошли до коначне истине о здравственом стању генерала Младића, као и да не би добио третман који би му спасио и продужио живот.

"Зато је потребно хитно да се пусти на слободу, и зато смо тражили истрагу против доктора /Паулуса/ Фалкеа, његовог заменика и против команданта притворске јединице. Зато што врше опструкције и фалсификате медицинске документације, који ми сматрамо не могу бити коинциденција, него морају бити намера да би прикрили своје грешке", рекао је Иветић.

Он је навео да су српски љекари који који су га прегледали, установили да генерал Младић има велики поремећај когнитивног коришћења мозга и да већ пет до седам година има и деменцију, "што значи да је деменцију имао и за време пресуде".

Иветић је навео да су пронађене велике грешке у медицинској њези, коју му је обезбиједила притворска јединица, и љекара Фалке.

Установљено је и одступање од обавезе медицинског тестирања, као што је, како је истакао Иветић, очитавање притиска лијеве коморе срца, који је иначе први тест који треба да се уради за пацијента са кардиолошким обољењем.

"Тај тест је први индикатор морталитета пацијента. Ради се терапија према тестирању па се тест понови и види да ли терапија ваља или треба да се промени. Тај тест генералу никада није урађен", рекао је Иветић.

Како је истакао, Младићу је пронађен и шум на срцу "што значи да има оштећење срца и то они нити су приметили нити лече, а можда би требало хируршки да се лечи".

Иветић је подсјетио да је према подацима америчке, европске и холандске љекарске коморе повишени крвни притисак који је генерал Младић имао за вријеме суђења и за вријеме посјете српских љекара толико ризичан и хитан да би требало одмах да се стави под љекарску његу у болници.

"А ови у притворској јединици су одбили то и буквално избацили нашег лекара када је то сугерисао. Ми сматрамо то великим прекршајима", рекао је Иветић.

Он је навео да доктор Фалке није допустио да се уради ЕКГ за вријеме посјете српских љекара у тренутку када је Младић имао висок притисак и болове у грудима и није пустио да љекари уђу у притворску амбуланту, иако је то раније било договорено писаним путем.

"Исти притворски лекари када нама шаљу резултате ЕКГ-а стављају налепницу преко резултата и када се то фотокопира, то се не примећује. Само зато што смо за време судске паузе добили директно од болнице снимак ЕКГ-а без налепнице, сазнали смо да ту стоји животно опасна дијагноза оболења срца, коју су лекари притворске јединице пробали да прикрију са тим налепницама", рекао је Иветић.

Извор: Срна