latinica  ћирилица
06/02/2018 |  18:20 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Да ли вехабије обучавају и малољетнике? (ВИДЕО)

Да ли у БиХ вехабије војно обучавају малољетнике?
Војна обука дјеце - Фото: РТРС
Војна обука дјецеФото: РТРС

Снимке који, према оцјени безбједносних стручњака, то протврђују, министар безбједности БиХ Драган Мектић тврди да није видио.

На снимку, који је објавио портал Дневник.ба, вехабије дјечаке подучавају исламу, али и изводе вјежбе идентичне војничким припремама.

"Аскери" у преводу војници-регрути, у пракси бошњачка дјеца од 10-так година која уче да савладавају физичке препреке, борилачке вјештине. Немају униформе, али организација зимског кампа симулира војну обуку као и сам лого "Аскера". Предавачи са препознатљивим вехабијским брадама, упознају младе Бошњаке са тајнама ислама. Џевад Галијашевић упозорава да се код дјеце ствара психоза рата што тражи реакцију цијелог друштва.

- Ријеч је озбиљној и безбједносној појави, ријеч је о милитаризацији дјеце. Оно што видимо на видео снимцима то су кондиционе припреме, савладавање препрека и ставрање одређене психозе сукоба код дјеце. Оно што ми не видимо како Аскер обучава одрасле људе, они се не рекламирају, истиче Галијашевић.

Иначе, добро обавијештенoм бх министру безбједности, који помно прати шта се ради по камповима у Русији промакле су активности "Аскера" који усред БиХ у Јелаху код Тешња, вриједно обучавају младе Бошњаке и уводе у тајне Ислама.

- Ја морам да кажем да нисам упознат са овом групом Аскери. И нисам погледао видео на јутјубу. Немам неких сазнања у овом моменту, каже Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ.

Да хоће лако би сазнао да су "Аскери" настали 2015. године, сједиште у Неџарићима у Сарајеву гдје стално уписују нове чланове. Осим увјежбавања борилачких вјештина организују излете у природу. Посебно истичу тзв "ерсофт", симулацију војне борбе са униформама и репликама правог оружја, што је ништа друго до "играње ратом".

Сигурно ћемо испитати све чињенице ,шта је то, ко стоји иза тога , шта су стварни мотиви, има ли незаконити радњи посебено да ли се злоупотребљавају дјеца.

- Оно што знамо о Аскерима да им подршку дају наводне турске владине структуре, боље да су их учили њемачки и енглески јези, да их спремају за Европу. Ово је злоупотреба дјеце не смо што их доводите позицију  да вјежбају ратне игре већ што то јавно објављујете, поручује Галијашевић.

Из Канцеларије омбудсмана за људска права БиХ без реакције и коментара на објављени видео. Нису одговорили ни наша питања да ли су дјеца злопуотријебљена и доведена у опасност вјежбајући "ратне игре".