latinica  ћирилица
06/02/2018 |  20:09 | Аутор: РТРС

Вучић предлаже шестомјесечни мораторијум на теме из прошлости

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је уочи посјете Хрватској да Срби и Хрвати немају сукобљене интересе о питању будућности и предложио мораторијум од шест мјесеци на расправе о темама из прошлости.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучићу је оцијенио да би, ради смиривања ситуације и успостављања дијалога, најбоље било да се обје стране договорно уздрже од расправе о темама из прошлости на неко вријеме.

"Хајде да се договоримо да у идућих шест месеци и да то кажемо не говоримо о томе, томе и томе, или пре него што изађемо са било чиме, да се покушамо чути и да сваки пут спустимо тонус, и једни и други и око 4. августа и око неких других шкакљивих датума", рекао је Вучић за загребачки "Глобус".

Према његовим ријечима, закључак његових разговора са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић требало би да буде "сагласни смо да се ни око чега нисмо сагласили када је ријеч о прошлости, али, дајте да покушамо боље разумети једни друге у наредном периоду".

Предсједник Србије будућност Хрвата и Срба види у интензивирању сарадње и међусобном бољем разумијевању.

"Срби и Хрвати су бројчано мали народи. Срби су мали, а Хрвати нису већи. Једни и други морамо разумети да ћемо опстати и преживети само ако се не будемо тукли. Сад вам кажем у будућности ће Срби и Хрвати све више заједно радити, али што пре то почнемо, показаћемо да смо мало паметнији", истакао је Вучић.

Он је нагласио да је донедавно мислио да два народа различито виде оно што се дешавало прије 23, 25 или 27 година, али да му је након изложбе о концентрационом логору Јасеновац, у сједишту УН у Њујорку, постало јасно да Срби и Хрвати другачије виде и оно што се збивало прије 70 и нешто година.

"Али, све су то сукоби око прошлости. Мислим да из тога треба изаћи на тај начин што ћемо разговарати, па да видимо имамо ли каквих проблема у будућности. Ако то анализирате на озбиљан начин, схватићете да немамо. Где су то сукобљени интереси Хрвата и Срба у будућности? Могу вам рећи да то не постоји", закључио је Вучић.

Извор; СРНА