latinica  ћирилица
12/02/2018 |  07:47 ⇒ 17:02 | Аутор: РТРС

Вучић данас у Загребу

Предсједник Србије Александар Вучић данас почиње званичну дводневну посјету Хрватској, гдје ће се састати са хрватским државним врхом.
Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић (Фото: Танјуг / Сава Радовановић -
Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић (Фото: Танјуг / Сава Радовановић

Такође, како је најављено, учествоваће на пословном форуму привредника двије земље, а у уторак ће посјетити Вргинмост и потом говорити на Скупштини СНВ и ЗВО.

Свечани дочек предсједника Србије биће приређен у 10.30 сати испред сједишта хрватске предсједнице на Пантовчаку, да би у 10.45 сати почео "тет-а-тет" сусрет предсједнице Колинде Грабар Китаровић и предсједника Вучића, саопштила је Служба за сарадњу са медијима предсједника Србије.

Планирано је да састанак двоје предсједника траје један сат, да би у 11.45 почели билатерални разговори званичних делегација Србије и Хрватске. Грабар Китаровић и Вучића обратиће се медијима у 12.30 сати.

Потом ће српски предсједник отићи у Владу Хрватске, гдје ће у 13.35 сати имати "тет-а-тет" разговор са премијером Андрејем Пленковићем. Састанак предсједника Вучића и предсједника Хрватског сабора Гордана Јандроковића планиран је за 15.15 сати.

У 16 сати предвиђено је обраћање Грабар Китаровић и Вучића на Хрватско-српском привредном форуму у Хрватској привредној комори.

Састанак предсједника Вучића и предсједнице Грабар Китаровић са полазницима Академије СНВ и представљање пројекта "Будућност Срба у Хрватској", биће одржан у 16.45 сати у Митрополији загребачко-љубљанској.

Предсједник Србије ће сутра, другог дана посјете, у 10 сати у Вргинмосту имати састанак са становницима тог мјеста, обићи основну школу "Гвозд", и посјетити једну породицу.

Предсједник Вучић ће се поподне, у 16 сати у Загребу, обратити на Другој великој скупштини СНВ и ЗВО у дворани Лисински, наведено је у саопштењу.

Полиција забранила протест на Марковом тргу

Хрватска полиција је из безбједносних разлога забранила протест хрватских ратних ветерана на загребачком Марковом тргу најављен због посјете предсједника Србије Александра Вучића тој земљи.

Хрватски ратни ветерани протест ће одржати на Тргу бана Јелачића умјесто на Марковом тргу, како су раније најавили. јављају хрватски медији.

Заставе Србије у посљедњи час 

Уочи посјете предсједника Србије Александра Вучића Загребу, заставе Србије постављене су у посљедњи час на трговима, уз заставе Хрватске, јер се власти боје да би екстремисти могли да их пале и цијепају.

Како наводе хрватски портали, иако је то уобичајено при доласку страних државника у Загреб, заставе Србије су у посљедњи час постављене на трасу којом ће Вучић проћи.

Полицијске патроле су распоређене, а у приправности ће бити и снајперски тимови Антитерористичке јединице Лучко, припадници интервентних јединица, те десетине детектива и тајних агената у цивилу.

Министарство унутрашњих послова на располагању има блиндирано возило, а у приправности ће бити и посебан тим Хитне помоћи, те обезбијеђена и довољна количина крви Вучићеве крвне групе.

Наводи се да је ријеч о стандардној процедури код свих државничких посјета.

Извор: Агенције