latinica  ћирилица
12/02/2018 |  14:14 ⇒ 13/02/2018 | 07:49 | Аутор: РТРС

Вучић: По питању будућности немамо супротстављене интересе (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је дошао у Хрватску да разговара о отвореним питањима. Истакао је да се српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да о питању будућности немају супротстављене интересе. Хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић каже да се у многим питањима двије стране нису сагласиле, да су се у неким приближиле, а у неким ће се у будућности приближити.
Конференција Загреб (фото: www.tanjug.rs) -
Конференција Загреб (фото: www.tanjug.rs)

Александар Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре послије састанка са хрватском предсједницом захвалио Грабар Китаровићевој на позиву и срдачној добродошлици. 

Како је рекао, разумије да то за њу није био лак потез имајући у виду атмосферу која је стварана у Загребу и у читавој Хрватској. Навео је да је увјерен да ће људи умијети да разумију политичке потезе обје стране.

Вучић је истакао да је дошао да разговара о отвореним питањима. Каже да ће Србија и Хрватска морати да имају боље односе у будућности, без обзира колико то не желе сви у политичким системима обје земље. 

Предсједник Србије је рекао да се, када је у питању прошлост, српска и хрватска страна готово ни у чему не слажу, али да по питању будућности немају супротстављене интересе ни у једном пољу.

"О прошлости готово да ни у чему нисмо сагласни, али, ако ништа друго, разумјели смо да друга страна има другачији поглед на то, па ћемо гледати да бар разумијемо тај поглед", рекао је Вучић.

Вучић у Загребу

Било је ријечи и о граници на Дунаву. Предсједник Србије је рекао да двије земље имају различит став по том питању, да се Хватска позива на катастарске књиге а Србија на закон. Додао је да ће двије земље покушати то да ријеше билатералним путем у наредне двије године, а ако не ићи ће се на међународну арбитражу.

Вучић је рекао да ће сљедеће недјеље примити и представнике удружења несталих из Хрватске како би видио како може да се помогне.

"Могу да кажем да смо нека мала рјешења неким људима могли већ данас да донесемо, да знају гдје је тих неколико лица страдало", рекао је Вучић.

Како је рекао, са хрватском колегиницом разговарао је о припадницима мањина и о томе шта Србија може да уради за хрватску мањину у Србију, а Хрватска за српску заједницу у Хрватској. 

Поручио је да је то за српску страну од кључног значаја.

"Надамо се и очекујемо од Хрватске да помогне Србима да могу и смију да се изјашњавају као Срби, да поносно чувају своје име и презиме и да ће послије састанка побољшање права српског народа бити на дневном реду и да ће бити много тога учињено", поручио је Вучић.

"Оно што смо могли од конкретних ствари смо ријешили, хоћемо да се поносимо рјешавањем проблема хрватске националне мањине у Србији", поручио је Вучић.

Биће уложено, каже, и у вјерске објекте, а било је разговора са надбискупом Станиславом Хочеваром, који има одређене идеје како додатно да се помогне.

"Са тим немамо ама баш никакав проблем", поручио је Вучић.

Он је захвалио предсједници Колинди Грабар Китаровић што је примијетила да је на основу Суботичке декларације добар дио проблема Хрвата у Србији ријешен, а да је он сам за неке од ствари са којима се суочавају припадници хрватског народа у Србији први пут чуо.

Подсјетио је да је ријешено питање асфалтирања у Суботици и Таванкуту, музичког одјељења у Бачком Моноштору, питање куће Бана Јелачића...

Вучић је рекао да се договорио са премијерком Аном Брнабић да у наредних сто дана покушају да промијене атмосферу која влада између Србије и Хрватске.

"Сви државни функционери имаће обавезу да не увреде хрватске званичнике, да се понашају одговорно, да имамо боље односе", рекао је предсједник Србије и додао да ће тако поступати без обзира на то да ли ће и хрватски званичници на то одговорити позитивно.

 Састанак делегација Србије и Хрватске (Фото: Танјуг)

Предсједник Србије је изјавио да Београд сматра да Срби и Хрвати имају добар однос у БиХ, те да жели да такви односи буду упостављени и са бошњачком заједницом.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић рекао да је Београд за сваку врсту разговора, укључујући и могући трилатерални сусрет.

"/Предсједавајући Предсједништва БиХ Драгана/ Човић увијек је радо виђен гост у Београду. Увијек је добродошао. Имамо висок степен сагласности о различитим питањима. Нисам улазио у детаље у вези са Изборним законом у БиХ и не би било фер да се изјашњавам", нагласио је Вучић.

Китаровићева је подсјетила да је Хрватска међу оним земљама које сматрају да би Изборни закон у БиХ требало мијењати и да би при томе требало поштовати судске одлуке од оних које је донио Уставни суд БиХ, затим Суда у Стразбуру у предмету "Сејдић-Финци" па до самог начела функционисања Дејтонског мировног споразума.

"То је равноправност три народа. То значи да представника хрватског народа у Предсједништву БиХ требају бирати Хрвати, да им он буде политички, а не само етнички представник. О детаљима - како ће се писати и рјешавати Изборни закон у свим својим елементима, то је на народима БиХ и њиховим представницима", рекла је она.

Китаровићева сматра да је трилатерала, на примјер између Србије, Хрватске, БиХ један од пожељних механизама, гдје се мора разговарати о питањима која оптерећују данашњу БиХ, посебно када се има у виду чињеница да Србија и Хрватска гарантују мир у БиХ на основу Дејтонског мировног споразума.

"У складу са тим, имамо не само право, већ и обавезу чувати стабилност и безбједност наше сусједне земље", каже она.

Александар Вучић је донио на Пантовчак мноштво докумената, која су постављена на сто уз салу у којој је разговарао са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић.

Нема званичних информација о каквој је документацији ријеч, а хрватски медији незванично сазнају да је то документација везана за Општину Двор на Уни.

"Није било ријечи о темама из прошлости" 

Хрватска предсједница рекла је да на састанку са предсједником Србије није било ријечи о темама из прошлости.

"Договорили смо се да ћемо наставити да разговарамо", рекла је она.

Грабар Китаровићева је рекла да је посјета Вучића мјесецима припремана и да је хтјела да се одржи у другачијим околностима.

"Након ескалације вербалног рата одлучила сам да одржимо сусрет што прије. Захвљаујемо Вучићу што је прихватио позив. Односи су бременити прошлошћу, о којој нисмо разговарали. Нажалост, она нас спречава да односе назове пријатељским. Наша обавеза као предсједника који смо непосредно изабрани је да разговарамо, налазимо додирне тачке, рјешавамо шта нас раздваја и налазимо пут у будћност који ће омогућити благостање српском и хрватском народу и држави", рекла је хрватска предсједница.

У многим се отвореним питањима нисмо сагласили, у неким смо се приближили, у неким ћемо се у будућности приближити, рекла је Грабар Китаровићева.

Указала је да је било ријечи о положају националних мањина, као и да је показана одлучност да се настави унапређење њиховог положаја. Договорено је да у државним делегацијама убудуће буду представници мањина и удружења несталих лица како би се чуо и њихов глас.

Навела је да је било дилема колико је Суботичка декларација допринијела и рекла да је сваки корак напријед добар и добродошао. 

Захвалила је Вучићу што је након те декларације и разговора покренуто побољшање положаје хрватске мањине у Војводини и цијелој Србији

"Када је ријеч о положају хрватске мањине у Србији, један од наших главних захтјева је политичка заступљеност Хрвата на нивоу покрајине и другим нивоима. Вјерујем да ће предсједник Вучић наставити разговарати са представницима мањине како би се остварила нихова права", подвукла је она.

Истакла је да је су и правосудна питања била тема разговора и додала да је препорука владама двије државе да наставе у оквиру мјешовитих међудржавних комисија да раде на рјешавању правосудних питања.

На разговору је било ријечи и о границама, рекла је Грабар Китаровићева.

"Препоручујемо владама да наставе преговоре о граници у наредне двије године, а ако не буде рјешења да се договоримо о изласку на међунардну арбитражу", рекла је Грабар Китаровићева.

Навела је да је један од пројекта које је предложила да се убрза обнова пруге Загреб–Београд.

Шефица хрватске државе је рекла да постоји много проблема око рјешавања судбине несталих, јер је прошло много времена, а да је охрабрује што је Вучић показао спремнсот да разговара са прдставницима хрватских удружења, те најавила да ће она разговарати са српским.

"Договорили смо да наставимо разговоре. Мени лично је битно да смо се сложили о неколико отворених питања, која не представљају само политичку и државну одговорност, већ људску и етичку према грађанима, посебно према породицама који траже чланове породице да учинимо све да би помогли у процесу да се питање несталих ријеши што је могуће прије", пренијела је Грабар Китаровићева.

Навела је да Хрватска подржава чланство Србије у ЕУ и да је спремна да пружи сваку помоћ. 

"Разговарали смо и о конкретним пројектима, како искористити заједничке фондове ЕУ да би унаприједили стандард живота грађана. Један од пројеката који предлажемо је да се убрза жељезничка пруга, то јест обнова пруге од Загреба, преко Викноваца, Товарника и Шида до Београда.

"Ако је не модернизујемо теретни и сав други саобраћај ће заобићи посебно Хрватску", нагласила је хрватска предсједница.

Вучић се састао са Пленковићем

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је данас у наставку посјете Загребу са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем о, како је навео, темама од интереса за обје државе. Пленковић је дочекао Вучића испред сједишта хрватске Владе, на Марковом тргу, а предсједник Србије се потом уписао у златну књигу.

"Изражавам искрено увјерење да ће односи између Србије и Хрватске бити значајно унапређени, као и односи Срба и Хрвата у цјелини. Сигуран сам да ће Влада Хрватске, као и сви ми у Србији, том важном и позитивном процесу дати пуни допринос", написао је Вучић.

Пленковић је изјавио током састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да преговоре о Споразуму о ратној одштети треба обновити, те интензивирати сарадњу о питању несталих.
Пленковић је оцијенио да је потребно обновити преговоре ради потписивања споразума о накнади за сву уништену, оштећену и несталу имовину, саопштено је из Владе Хрватске.

"Договорено је да се рад на овим питањима настави кроз рад координатора за отворена питања, с циљем успостављања посебне радне групе, као и да се међудржавна комисија за границе, чији је рад престао 2011. године, поново састане до краја марта", наведено је у саопштењу.

Саговорници су, између осталог, разговарали о инфраструктурним пројектима, саобраћајном повезивању, са фокусом на модернизацију жељезничке пруге Загреб-Винковци-Београд.

Вучић је на свом Твитер налогу објавио да је разговарао са Пленковићем о темама од интереса за обје стране, мањинским правима, као и о томе колико је учињено и колико могу да учине, пренијели су београдски медији.

Буљ пресрео Вучића на уласку у Сабор

Посланик независне листе Мост у Хрватском сабору Миро Буљ направио је инцидент када је покушао да пресретне предсједника Србије Александра Вучића на уласку у Хрватски сабор. Камере су пратиле Вучића који је пјешице пошао из сједишта хрватске Владе преко Марковог трга до зграде хрватског парламента, а на снимку се само чуло како Буљ добацује нешто предсједнику Србије, преносе београдски медији.

С обзиром да је обезбјеђење задржало Буља даље, није се могло чути шта је довикнуо, а Вучић му је, нимало узнемирен, одговорио да се није уплашио.

Буљ је прије тога учествовао на протесту хрватских ветерана и удовица на Тргу бана Јелачића, јер им, како каже, није дозвољен протест на Марковом тргу.

Позив српским и хрватским инвеститорима да улажу у обје земље

Предсједник Србије Александар Вучић, који борави у Загребу, позвао је хрватске привреднике да још више улажу у Србију, јер су добродошли, те оцијенио да ће привредна сарадња двије земље допринијети и унапређењу политичке сарадње и свеукупних односа.

Обраћајући се привредницима у Привредној комори Хрватске, Вучић је захвалио предсједнику Хрватске Колинди Грабар Китаровић на отвореном подстицају српским привредницима да улажу у Хрватску, што није био случај до сада.

"Уверен сам да ће се, после позива Колинде Грабар Китаровић српским привредницима да улажу у Хрватску, променити ситуација у Хрватској и за српске инвеститоре. Желим да охрабрим српске привреднике да се боре на хрватском тржишту, имаће у томе подршку Србије", рекао је Вучић.

Вучић - Јандроковић: Јачати парламентарну сарадњу

Предсједник Србије рекао је на састанку са предсједником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем да двије земље имају довољно неријешених питања из прошлости због чега је много важније гледати у будућност, као и да ће свака врста сарадње водити смиривању тензија.

Вучић-Јандроковић (Фото: СРНА)

"Имаћемо све више заједничких интереса, ако будемо заједнички радили на сређивању пруге Београд-Загреб. Она може да буде поново оно што је била прије двадесетак година - најважнија саобраћајница у региону", истакао је Вучић.

Он је нагласио да је за Србију веома значајна сарадња српског парламента и Хрватског сабора о ЕУ интеграцијама, али и о сваком другом питању. Тема разговора била је и ситуација у региону, као и питање миграција, које су у стратешком смислу важне.

Разговарано је о односима двије земље, о правима Срба у Хрватској и Хрвата у Србији, као и о сарадњи Скупштине Србије и Хрватског сабора.

Истакнуто је да је парламентарна сарадња на ниском нивоу и да је неопходно радити на њеном јачању.

Вучић је рекао да ће у најскорије вријеме предсједник парламента Србије Маја Гојковић упутити позив предсједнику Хрватског сабора да посјети Београд, што је Јандроковић поздравио и прихватио позив.

Вучић и Китаровићева посјетили Митрополију

Предсједник Србије Александар Вучић је заједно са хрватским предсједником Колиндом Грабар Китаровић посјетио Митрополију загребачко-љубљанску у Загребу, гдје их је дочекао митрополит Порфирије.

Митрополит Порфирије је оцијенио да позив Китаровићеве предсједнику Србије да посјети Хрватску, као и Вучићев храбар корак да дође, представља позив на разумијевање и на мир.

"Морам да кажем из свог дубоког личног искуства, а обишао сам многе домове, да је основни утисак да је наш народ уплашен и да живи у некој врсти апатије и самозатворености и некој врсти одустајања од себе", рекао је митрополит Порфирије.

Митрополит је истакао да Вучићев долазак, као и позив Китаровићеве да предсједник Србије посјети Хрватску, представља охрабрење за Србе.

"Стога вам захваљујем на томе и што вас видимо заједно овде, ако Бог да и у Србији. Нека вас Господ благослови и да добро здравље", рекао је владика Порфирије.

Митрополит загребачко-љубљански показао је гостима слике визанијског цара Василија Македонца и Рудолфа Другог, угарског краља, који су, како је рекао, дали привилегије и Србима и Хрватима.

"На слици су сложени и српски и хрватски грб и два војника - један Србин, а други Хрват. Упућени смо међусобно једни на друге", рекао је митрополит загребачко-љубљански и додао да су, нажалост, времена била таква да су се два народа удаљили.

Вучић разговарао са кардиналом Јосипом Бозанићем

Предсједник Србије посјетио је са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић надбискупа Загребачке надбискупије кардинала Јосипа Бозанића.

Како се наводи, Бозанић је том приликом поздравио "храбар искорак" двоје предсједника у побољшању српско-хрватских односа.

Вучић је рекао да Католичка црква у Хрватској може много да помогне у зближавању два народа и двије земље, као и да се нада да ће се у будућности више говорити о "ономе што нас спаја, а не о ономе што нас раздваја".

Кардинал Бозанић је рекао да су односи Србије и Хрватске кључни за овај дио Европе и да подржава сваку врсту дијалога који те односе може да побољша.

Извор: Агенције/РТРС