latinica  ћирилица
17/02/2018 |  10:46 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Градишка - изложба о страдању СПЦ (ВИДЕО)

У Завичајном музеју у Градишци отворена је историјска изложба "Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941–1945 - мучеништво Српске православне цркве у Босанској крајини".
Градишка - изложба - Фото: РТРС
Градишка - изложбаФото: РТРС

Изложба, чији су аутори Вељко Ђурић Мишина из Музеја жртава геноцида из Београда, Радован Пилиповић из Архива Српске православне цркве из Београда и Бојан Стојнић из Архива Републике Српске, говори о страдалим православним свештеницима и вјероучитељима, те уништеним православним црквама и манастирима на подручју Епархије бањалучке у Другом свјетском рату.

Ове године у спомен-парку у Градишци биће подигнута биста градишком проти и народном посланику Душану Суботићу, којег су усташе убиле заједно са владиком бањалучким Платоном. Страдање проте Душана Суботића биће описано у најновијој књизи теолога и сарадника Завичајног музеја Дариа Дринића. 

Историјским изложбама којих је у Завичајном музеју све више ученици Гимназије Градишка стичу додатна знања.

Изложба "Епархија бањалучка у Другом свјетском рату 1941–1945 - мучеништво Српске православне цркве у Босанској Крајини" биће постављена у Завичајном музеју у Градишци наредних 20 дана.