latinica  ћирилица
19/02/2018 |  08:01 ⇒ 08:05 | Аутор: РТРС

Почео Васкршњи пост

Православни вјерници данас, у част празника Васкрсења Христовог, започињу Васкршњи или Велики пост. Пост траје 42 дана, а почиње на Чисти понедјељак и траје до Лазареве суботе. На крај овог поста, надовезује се пост Страсне седмице, тако да је укупно вријеме трајања посног периода 48 дана- најдужи је у току године, и завршава се празником Васкрсења Христовог.
Васкршњи пост (Фото: В.Митић) -
Васкршњи пост (Фото: В.Митић)

Прва недјеља поста зове се Чиста. Друга недјеља је Пачиста. Трећа недеља је Крстопоклона, јер се вјерницима који су ступили у подвиг поста, износи Часни крст на јутрењу на поклоњење и цјеливање. Четврта недјеља је Средопосна, јер је то вријеме средине поста.

Пета недјеља поста се назива Глувна. У току те недјеље се не пјева, не игра и не свира, а послови се не започињу.

Шеста недјеља је Цвјетна. Тако је названа по цвијећу и зеленим гранчицама које су дјеца и грађани бацали пред Христа при његовом уласку у Јерусалим.

Седма, посљедња седмица пред празник Васкрсења је Страсна или Велика недјеља. Најзначајнији дан у тој недјељи је Велики петак, једини дан у години кад у православним храмовима нема јутрења нити богослужења, већ се само поподне држи опијело распетом Христу. Том приликом, једини пут у години, износи се плаштаница у коју је старац Јосиф из Ариматеје умотао Христово тијело послије скидања са крста.

Пост има двије стране- тјелесну и духовну. Тјелесни пост је уздржавање од мрсних јела и алкохолних пића. Духовни пост подразумијева одрицање од сваке врсте грешних и злих помисли, жеља и дјела. Тјелесни пост је само неопходно помоћно средство за успјешну духовну борбу против страсти, које се распирују кроз тјелесне жеље. Пошто тијело заједно са душом учествује у гријеху, треба заједно са њом да учествује и у напорима ка поновном задобијању врлина.

Стварни духовни пост подразумијева уздржавање од сваке похотљивости. Свети оци одувијек су истицали духовну страну поста, и писали да сам тјелесни пост Бог не прихвата. Чак су га називали "демонским постом", јер и демони не једу, а не теже духовном усавршавању. Тиме је онај који само тјелесно пости, а не приступа духовном подвигу, идентичан демонима. Духовна страна поста увијек укључује појачане молитве и борбу за опште унапређење свих хришћанских врлина.