latinica  ћирилица
19/02/2018 |  08:49 ⇒ 11:03 | Аутор: РТРС

"Фајненшел тајмс": Српска је пожељно мјесто за инвестиције

Свјетски познат економски часопис изабрао је Републику Српску за једну од десет топ малих европских региона будућности за 2018-2019. годину у категорији стратегије страних улагања.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Ова награда је од изузетног значаја за Српску, јер се ради о признатом часопису, који је специјализован за директна страна улагања. Награда представља својеврсну промоцију Републике Српске на свјетској мапи, каже, Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу.

"Изузетно ми је драго што су напори Владе Српске и министарства за економске односе и регионалну сарадњу награђени. Ту морам истаћи и одличан рад Бијељине, Приједора и Зворника који су, такође, награђени у категоријама малих и микро градова Европе и свијета. Наиме, по трошковној ефикасности у категорији малих градова награду је добила Бијељина, а у категорији европских микроградова Приједор и Зворник. Дефинитивно, Република Српска је препозната и призната на глобалном нивоу као мјесто будућности за страна улагања", истиче Клокић.

Министар се нада да ће оваква реклама за Републику Српску допринијети разбијању стереотипа о простору Српске као мјесту, које је политички нестабилно и зато није атрактивно за инвестирање.

"Република Српска је регион у који треба улагати и који ради на унапређењу пословне климе", поручује Клокић.

Клокић истиче да је учествовање на конкурсу "Фајненшел тајмса" било бесплатно и да се на њега могу пријавити сви градови, регије и државе из цијелог свијета.

Према његовим ријечима, добијање ове награде је и резултат активности министарства у овој области, а све у складу са најновијим међународним трендовима.

"Ту прије свега мислим на програм постинвестиционе подршке инвеститорима, проактивно привлачење инвеститора путем циљане кампање и директних посјета, спровођење и промоција реформских процеса Владе и постојање и функционисање Савјета за стране инвеститоре", наводи министар Клокић.

Министарство је посвећено максималном давању свих информација инвеститорима о условима улагања у Републику Српску. То ради директно или путем неколико портала.

Он каже да очекује да ова награда у неком наредном периоду допринесе да се још инвеститора заинтересује за Републику Српску, како страних, тако и домаћих.

"Награда је врста одличне промоције у цијелом свијету. Позив за учешће је био отворен за све земље у многим категоријама. Оцјене су доносили озбиљни тимови људи, експерата у својим областима, који дају коначан закључак, која ће земља, регија и град добити награде", истиче Клокић.

Из ресорног министарства су поручили да у Српској већ постоје озбиљна улагања из Русије, Кине, Њемачке, Аустрије Италије, САД и да очекују да у наредном периоду у Српску дође још инвеститора.

Извор: Вечерње новости