latinica  ћирилица
19/02/2018 |  11:01 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Структурални дијалог заборављен

Од посљедњег састанка структуралног дијалога о правосуђу прошло је више од седам мјесеци, а још нема одговора на питање када ће, и да ли ће, бити одржана наредна рунда преговора.
Структурални дијалог (Архив) - Фото: РТРС
Структурални дијалог (Архив)Фото: РТРС

Како наводи Глас Српске, представници министарстава правде у БиХ посљедњих мјесеци више пута су јавно најављивали скори наставак дијалога, међутим, на том плану ништа није урађено.

Јамила Миловић-Халиловић, портпарол Делегације ЕУ и специјалног представника ЕУ у БиХ, изјавила је да је на посљедњем састанку у јуну ЕУ дала свим представницима у процесу јасне смјернице о томе како ријешити отворено питање Нацрта закона о судовима БиХ у складу с Споразумом о функционисању Европске уније,како би се, како је истакла, уклонио један од извора неефикасности правосуђа у БиХ, који се односи на дефинисање кривичне надлежности.

Европска комисија, како је рекла, стоји на располагању за преглед коначног нацрта, прије просљеђивања у законодавну процедуру.

"Што се тиче других питања о којима се разговарало у оквиру структурисаног дијалога, посебно Нацрта закона о Високом судском и тужилачком савјету, те ревизије Стратегије за рад на предметима ратних злочина БиХ, Европска комисија пажљиво прати сва дешавања и очекује од релевантних власти да поступе у складу с постојећим препорукама и закључцима", навела је она.

Једино што се на овом питању покренуло јесте усвајање Акционог плана за сузбијање корупције од стране Високог судског и тужилачког савјета БиХ, а на велики притисак представника ЕУ и САД.

Извор: Глас Српске