latinica  ћирилица
19/02/2018 |  12:31 ⇒ 12:37 | Аутор: РТРС

У Бијељини почела изградња 30 станова за избјегле и расељене

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш присуствовао је у Бијељини почетку изградње двије зграде са 30 станова за избјегле и расељене породице чија је вриједност 1,5 милион КМ.
Бијељина, почетак изградње двије зграде - Фото: СРНА
Бијељина, почетак изградње двије зградеФото: СРНА

"Зграде се граде из Регионалног програма стамбеног збрињавања, гдје Влада Републике Српске, односно Министарство за избјеглице, реализује на територији Српске пројекат изградње 284 стана", рекао је Чордаш новинарима након посјете градилишту у насељу Амајлије.

Према његовим ријечима, укупна вриједност станоградње коју ће Влада Републике Српске ове године започети у Бијељини је 2,5 милиона КМ кредитних и донаторских средстава.

Чордаш је најавио и почетак изградње још једне зграде у Бијељини са 17 станова, коју ће финансирати Влада Републике Српске из кредита за рјешавање колективних и алтернативних видова смјештаја.

Он је рекао да ће наредним потпројектима 2019. и 2020. године бити изграђено још 130 станова који су намијењени породицама које су избјегле из Хрватске и желе да остану у Републици Српској, као и за интерно расељене за које Влада још плаћа алтернативни смјештај.

Чордаш је навео да у Бијељини живи још 51 породица за коју ресорно министарство плаћа алтарнативни смјештај.

Министар је прије посјете градилишту о почетку станоградње у Бијељини разговарао са градоначелником Мићом Мићићем, а овом састанку у Градској управи присуствовали су и потпредсједник Републике Српске Јосип Јерковић и савјетник предсједника Српске Миладин Драгичевић.

Рекао је да ће током боравка у Бијељини посјетити и Његово преосвештенство епископа зворничко-тузланског Фотија и челнике Исламске заједнице у граду, док је католички свештеник био спријечен да се са њим састане због других обавеза.

Чордаш је истакао да вјерске институције имају огроман значај за рјешавање проблема повратника.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић је након посјете градилишту у Амајлијама захвалио Влади Републике Српске и ресорном министарству за овај велики пројекат станоградње којим ће бити обезбијеђено и распуштање колективних центара и алтернативних смјештаја.

Према његовим ријечима, уз ова улагања Владе, обавеза локалне управе је била да обезбиједи земљиште и инфраструктуру за изградњу зграда, као и 40.000 КМ за неопходну грађевинску документацију.

Замјеник министра за људска права и избјеглице у Савјету министара БиХ Предраг Јовић рекао је новинарима да је овај регионални стамбени програм, највећи у БиХ, вриједан више од 100 милиона евра донација ЕУ, САД и других земаља.

Рок за завршетак зграда у бијељинском насељу Амајлије је годину дана, а извођач радова је локално предузеће "Бук промет".

Извор: СРНА