latinica  ћирилица
19/02/2018 |  14:14 ⇒ 17:47 | Аутор: РТРС

Богданић у Подгорици о сарадњи здравствених система

Министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић представио је данас у Подгорици здравствени систем Републике Српске, капацитете и планове будућег рада.
Богданић у Подгорици - Фото: СРНА
Богданић у ПодгорициФото: СРНА

Током састанка са министром здравља Црне Горе Кенаном Храповићем, Богданић је посебно нагласио развијене услуге дигестивне хирургије и дијализе у болницама у Невесињу и Требињу.

Храповић је истакао да је досадашња сарадња два здравствена система била успјешна и да пацијенти из Црне Горе долазе у Центар за радиотерапију у Бањалуци гдје добијају врхунску услугу, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.

На састанку је разговарано и о искуству Републике Српске приликом оснивања Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, имајући у виду да и власти Црне Горе размишљају о успостављању оваквог фонда. У Министарству здравља напомињу да Фонд здравственог осигурања Републике Српске има потписане уговоре са двије здравствене установе у Црној Гори- Клиничким центром у Подгорици и Специјалном болницом за психичке болести у Котору, а годишње се на лијечење упути око 50 пацијената из Републике Српске.

Богданић ће сутра у Подгорици учествовати на састанку министара из земаља југоисточне Европе посвећеног имунизацији. Циљ овог састанка је размјена искустава и разговор о важности вакцинације као критичне јавно-здравствене интервенције.

Извор: СРНА