latinica  ћирилица
19/02/2018 |  14:17 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Осуде изјаве Едија Раме о "Великој Албанији" стижу и из ЕУ

Поводом 'идеје' албанског премијера Едија Раме о 'заједничком предсједнику Албаније и Косова' Европска унија сматра да су то изјаве које су могу тумачити као политичко мијешање у сусједне земје' контрапродуктивне, како у изградњи добросусједских односа, тако и напретку на путу ЕУ интеграција земља региона.
Еди Рама (архив) -
Еди Рама (архив)

"Умјесто тога ЕУ очекује од цијелог региона да настави са изградњом конструктивних и кооперативних односа и да појачају сопствене реформске процесе у циљу напретка на путу ЕУ интеграција", изјавила је портпаролка Европске комисије Кетрин Реј.

Одговарајући на констатацију поједних медија у Бриселу да идеје попут Рамине "врло личе на пројекат Велике Албаније" и воде ка "мијенајну граница на Балкану" у Европској комисији понављају да ће ЕУ наставити да подржава принципе помирења и регионалне сарадње на Западном Балкану.

Албански премијер Еди Рама је поводом обиљежавања десете годишњице једностраног проглашења независности Коосва изјавио да ће "Албанија и Косово имати заједничку спољну политику" и навео идеју о постојању "једног предсједника као симбола националног јединства и заједничке националне безбједносне политике".

Извор: СРНА