latinica  ћирилица
20/02/2018 |  09:00 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Сирији пријети општи сукоб- На терену сви против свих

У Сирији је дошло доновог прегруписавања снага. У "игру" су се убацили сиријски Курди који су склопили савез за Асадом да се боре против Турске.
Сиријска војска (фото: © Sputnik/ Valery Melnikov) -
Сиријска војска (фото: © Sputnik/ Valery Melnikov)

Турска, подсјетимо, тренутно у сиријском региону око Африна изводи акцију "Маслинова гранчица" уперену управо против сиријских Курда. Дамаск није службено потврдио постизање договора, али представници сиријских Курда јесу, уз ограду да постоји "противљење договору" и да би он "могао пропасти".

О новом "савезу" пишу и све свјетске агенције али и сиријски и турски медији, пренио је Јутарњи лист.

Према неким информацијама, сиријске провладине снаге требало је да почну инвазију на Африн у понедјељак, "у року од неколико сати", како је речено. Вијест о савезу курдске Јединице народне заштите и сиријскога предсједника Башара ал-Асада додатно је закомпликовао ситуацију у Сирији па сада испада да ће се на терену САД- које подржавају Курде, и Асад. на чијој страни су Русија и Иран, борити на истој страни, и то против Турске, америчког НАТО савезника.

Јутарњи подсјећа да је Анкара офанзиву против YПГ-а покренула 20. јануара јер сматра да сиријски Курди директно подржавају Курдистанску радничку партију чија борба за аутониомију Курда у Турској је већ деценијама трн у оку Анкаре.

"Маслинова гранчица" била је најављена као кратка акација, али се одужила на више од четири седмице и то се очито не свиђа никоме па је наступило вријеме за ново преслагивање на терену, преноси Јутарњи.

Иран, којиј етакође "упао" у игру у Сирији заговара опцију зближавања сиријског режима и Курда, као двије стране које држе највеће комаде територија у Сирији. Иран је за сада на позицији која "им не задаје главобоље" јер се са Асадом сукобљава само спорадично. С друге стране, новонастала ситуација задаје главобоље свима осталима- и Турској и Русији и САД-у.

Русија се повукла из Африна уочи турске офанзиве, очито не желећи да угрози дипломатске односе с Анкаром, али је то учинила на уштрб њој пријатељских Курда, који су Мослкву оптужили за издају. САД такође губи. Будући да помаже YПГ-у, у директном је сукобу са својом НАТО савезницом.

Курдси пак тврде "да могу да сарађују с било којом страном која им пружи руку помоћи у јеку варбврских злочина и међународног ћутања". Турске власти с друге стране пријете да су спремне да се бори са сиријским снагама ако ове уђу у Африн и да их, ако улазе да би заштитиле YПГ, нитко неће моћи зауставити.

Сад остаје питање да ли ће доћи до масовног сукоба?

Извор: Б92