latinica  ћирилица
20/02/2018 |  09:44 | Аутор: РТРС

Коцијас ускоро доноси у Скопље приједлог рјешења спора

Министар спољних послова Грчке Никос Коцијас требало би да наредних дана посјети Скопље и донесе приједлог рјешења спора у вези са називом Македоније, преносе македонски медији.
Никос Коцијас -
Никос Коцијас

Грчка телевизија "Алфа" јавила је да Коцијас стиже у посјету министру спољних послова Македоније Николи Димитрову да би доставио нацрт споразума који припрема грчка страна у којем ће се, осим будућег назива Македоније, наћи и промјене македонског Устава који Атина тражи од Скопља.

Атина вјерује да ће, промјеном назива Македоније, али и македонског Устава, коначно бити ријешен спор ове двије земље који траје 25 година.

Македонско Министарство спољних послова саопштило је да ће Коцијас стићи у Скопље крајем фебруара или почеком марта.

Македонски премијер Зоран Заев изразио је оптимизам да ће преговори о називу Македоније бити успјешно завршени до Самита НАТО-а који ће бити одржан у јулу у Бриселу.

Између Скопља и Атине води се дугогодиши спор о називу Македонија, јер Грци тако називају своју сјеверну област. Због неријешеног назива, Грци су блокирали пријем Македоније у НАТО и отежавају њену евроинтеграцију.

Сусретом министара спољних послова Грчке и Македоније са посредником УН Метјуом Нимицом 13. фебруара у Бечу суштински је почео преговарачки процес за рјешавање спора који траје већ четврт вијека. Грчка је пристала на привремени назив "Бивша Југословенска Република Македонија" док не буде ријешен спор, али не пристаје да се под тим називом ова земља придружи НАТО-у или ЕУ.

Извор: СРНА