latinica  ћирилица
20/02/2018 |  10:14 ⇒ 10:17 | Аутор: РТРС

За "Зелени економски развој" 7,8 милиона КМ

Шведска влада издвојиће 7,8 милиона КМ за наставак пројекта "Зелени економски развој" у БиХ, с циљем смањивања утицаја прекомјерне потрошње енергије на природну средину и подстицања преласка на кориштење чисте енергије у јавном сектору.
Сарајево, Синаноглу и Бергстром - Фото: СРНА
Сарајево, Синаноглу и БергстромФото: СРНА

Пројекат предвиђа смањивање емисија угљен диоксида за 3.900 тона годишње и уштеду трошкова енергије у БиХ за више од милион КМ, саопштено је из Развојног програма УН /УНДП/.

Јавне зграде троше 55 одсто укупне енергије у БиХ, око 85 одсто те енергије троши се на њихово загријавање, а ти трошкови чине знатан дио у јавном буџету.

"Шведска влада је опредијељена да подржи БиХ у настојању да смањи емисије угљен диоксида помажући владе на свим нивоима власти да прихвате енергетску ефикасност јер она доноси економске, социјалне и еколошке користи становништву. Кораци које власти предузму сада утицаће на емисије угљен диоксида у наредним деценијама", истакла је шеф Шведске развојне агенције Мари Бергстром.

Трогодишњи пројекат, који ће спроводити УНДП, утицаће на смањивање високе потрошње енергије путем повећања енергетске ефикасности и подстицаће кориштење обновљивих извора енергије у јавним зградама у БиХ.

"Промоцијом обновљивих извора енергије и повећањем енергетске ефикасности јавних зграда у БиХ смањићемо емисије угљен диоксида које прозрокују климатске промјене, али и загађење ваздуха што проузрокује озбиљне здравствене проблеме" истакла је резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу.

Уштеде енергије у јавним зградама реализоваће се уградњом топлотне изолације, нове столарије, котлова на биомасу, високо ефикасних пумпи, термостатских вентила и соларних панела.

Како би се смањили трошкови јавне расвјете, биће инсталисана ЛЕД расвјета која може смањити мјесечне комуналне рачуне и до 60 одсто.

Пројекат ће се темељити на претходним напорима Владе Шведске и УНДП-а, пружајући подршку властима да ускладе законодавство са релевантним директивама ЕУ.

До 2020. године, када је планиран завршетак пројекта, биће обухваћене 54 јавне зграде и осигурано 425 радних мјеста у БиХ.

Путем улагања у обновљиве изворе енергије, пројекат ће допринијети смањивању здравствених проблема становништва и негативних ефеката на привреду због изузетног загађења ваздуха прозрокованог горивима попут лож уља и угља, наведено је у саопштењу.

Извор: СРНА