latinica  ћирилица
20/02/2018 |  10:30 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Којић захтијева хитан састанак са Тадићевом (ВИДЕО)

Да ли због политичког утицаја Тужилаштво БиХ не смије да подигне оптужницу против одговорних у случају "Добровољачка" – оштећени и струка тврде да је то јасно након шест године обуставе истраге.
Којић - прес о Добровољачкој - Фото: РТРС
Којић - прес о ДобровољачкојФото: РТРС

Поводом одлуке Уставног суда БиХ да Тужилаштво у року од три мјесеца одлучи о приговору на обустављање истраге, адвокат Милан Романић и директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић, упутили су захтјев за хитан састанак са вршиоцем дужности главног тужиоца БиХ, Горданом Тадић.

Свака одлука супротна наставку истраге за њих би била потврда сумњи у постојање политичког притиска.

Војник Здравко Томовић био је у посљедњем возилу у Добровољачкој колони као возач пуковника, а поручник Обрад Гвозденовић убијен је 2. маја у санитетском возилу.

Истрагу о њиховим убиствима обуставио је међународни тужилац Џуд Романо, уз образложење да су они били "легитимне војне мете". Како је могуће да је таква одлука донесена и данас се питају Богдана Томовић, мајка убијеног Здравка и Гордана Гвозденовић, сестра убијеног Обрада.

Богдана Томовић пита већ 26 година и увијек ће се, како истиче, питати, ко је и зашто могао донијети такву одлуку?

"Мој брат је био частан, поштен, хуман и одважан човјек, официр. Зар је крив и коме, ако су он и његови другови покушали да из дома ЈНА помогну рањеним војницима да их превезу и извуку", прича Гордана Гвозденовић сестра убијеног поручника ЈНА Обрада Гвозденовића

Први приговор на обустављање истраге адвокат Милан Романић поднио је још 2012. године, а након тога подносио је и ургенције сваких шест мјесеци. Услиједиле су дисциплинске и кривичне пријаве против тадашњег главног тужиоца - али без одговора.

У априлу 2017. године Романић подноси апелацију Уставном суду БиХ за повреду права Богдане Томовић и Гордане Гвозденовић, коју је Уставни суд усвојио у јануару ове године и наредио да Тужилаштво БиХ у року од три мјесеца одлучи о приговору на обустављање истраге у случају "Добровољачка".

Адвокат Милан Романић истиче да је он сам и у самом приговору навео да је очито да је Тужилаштво под политичким утицајмима одређених моћника у Сарајеву.

"Могу само да нагађам којих и да не смију да оптуже ове високе званичнике, које сам набројао, међу њима и Ејупа Ганића. Да је то тако доказује и период од шест година гдје Тужилаштво није ништа преузело", навео је Романић.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина сумња да постоји политичка спрега између Суда и Тужилаштва БиХ, те да је одлука Уставног суда искључиво усмјерена на то да Тужилаштво одбије приговор на обустављање истраге, јер су истрагом обухваћени највиши војни и политички функционери у вријеме напада на колону ЈНА у Добровољачкој.

"Бојимо се и имамо страх да је ова одлука Уставног суда искључиво усмјерена са једним циљем, а то је да овај предмет добије коначан епилог, односно да се одбију приговори. У само одлуци Уставног суда наведено је да је поднесен 21 приговор на обустављање истраге. Имамо потпуно оправдан страх, да се предмет жели затворити", рекао је Којић.

Истрага у предмету "Добровољачка улица" недавно је поново отворена против неколико лица, међу којима су члан ратног Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и генерал такозване Армије БиХ Јован Дивјак. Истрагу у вези са овим случајем међународни тужилац Џуд Романо раније је обуставио и против још 12 лица. Након више од 20 притужби на обустављање истраге у овом предмету, у Тужилаштву је формиран тим који је чак шест пута мијењао састав и одржао десетине сједница, а да одлука о поменутим притужбама није донесена.

Извор: С.Личина/РТРС