latinica  ћирилица
20/02/2018 |  15:11 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Гаранције ради реализације планираних активности

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија изјавио је данас да је Приједлог одлуке за издавање гаранција Републике Српске за кредитна задужења у овој години до износа од 750 милона КМ дат с циљем реализације планираних активности у овој години.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Образлажући овај приједлог одлуке на сједници Народне скупштине, Тегелтија је рекао да укупна задуженост Српске по издатим гаранцијама не може бити већа од 10 одсто од оствареног бруто домаћег производа /БДП/ у текућој години.

Тегелтија је рекао да је Влада Српске опредијељена за то ради наставка реализације планираних активности у овој години, међу којима су доминантни електроенергетски и инфраструктурни објекти.

"Износ гаранција до 750 милиона КМ је оквир којег смо дефинисали, док услови о давању гаранција нису дефинисани са становишта рокова, камате и томе слично", рекао је Тегелтија.

Он каже да се гаранције Српске могу издати кредитору или зајмодавцу за кредитна задужења за гарантовање обавеза насталих задужењем јединица локалне самоуправе, фондова социјалне сигурности, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске и фондова којима она управља.

Тегелтија је додао да се гаранције могу дати и за кредитна задужења јавних предузећа и институција јавног сектора у вези са финансирањем капиталних инвестиција, рефинансирањем постојећег дуга, финансирањем пренесених обавеза, финансирањем буџетског дефицита и обезбјеђивањем средстава ради измирења законом утврђених права.

"Влада, у оквиру прописаних ограничења, доноси појединачне одлуке о давању сагласности за издавање гаранције Српске у овој години, те ће са сваким корисником гаранције потписати уговор о међусобном регулисању права и обавеза у вези са издатом гаранцијом", рекао је Тегелтија.

Он је навео да у овом тренутку постоје само три захтјева за гаранцијама и да је сваки од њих мањи од 60 милиона КМ, а један од њих је захтјев Универзитетског клиничког центра Српске за кредит који је договорен са пословним банкама.

Тегелтија је додао да постоје и захтјеви двије локалне заједнице - општина Костајница и Билећа.

"Немамо списак пројеката, јер да то имамо оваква одлука не би требало да постоји. Ми ћемо на појединачан захтјев доносити одлуке да ли ћемо давати гаранцију", рекао је Тегелтија.

Извор: Срна