latinica  ћирилица
20/02/2018 |  15:47 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Реструктурисање "Жељезница" биће успјешно

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија сматра да ће реструктурисање "Жељезница Републике Српске" бити успјешно и да ће "Жељезнице" моћи успјешно да послују у неком наредном времену.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је истакао да је процес реструктурисања "Жељезница Републике Српске" врло комплексан и да, осим финансијског реструктурисања с циљем ослобађања од дугова који оптерећују пословање, подразумијева и организационо реструктурисање.

"Лично мислим да ће то бити успјешан процес и довести до ситуације да `Жељезнице Републике Српске` могу успјешно пословати у неком наредном времену не правећи губитке", рекао је Тегелтија новинарима у Народној скупштини Републике Српске.

Према његовим рјечима, ти процеси изазивају и знатне трошкове.

"На неки начин олакшавајућа околност је то што ће се највећи дио тих средстава вратити запосленим радницима и у фондове социјалне сигурности. Лоши дио приче је што ће то морати да се сервисира у дужем периоду", додао је Тегелтија.

Он је за пројекат јавно-приватног партнерства у вези са набавком електронске опреме са циљем контроле безбједности саобраћаја у Српској рекао да је то веома транспарентан процес.

"У студији коју је припремила једна независна кућа, а која није блиска Влади Српске, за Министарство унутрашњих послова, дефинисано је и препоручено да се процес набавке врши путем јавно-приватног партнерства", истакао је Тегелтија.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас по хитном поступку приједлог одлуке о прихватању задужења Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој према пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске" у износу 51,3 милиона евра.

Извор: Срна