latinica  ћирилица
22/02/2018 |  16:20 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

НСРС усвојила сет закона

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас одлуку о гаранцијама у износу од 750 милиона КМ које може издати Српска у овој години по хитном поступку с циљем наставка реализације планираних активности.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Усвојен је и амандман Клуба посланика СНСД-а који обавезује Владу Српске да два пута годишње извјештава Народну скупштину о износу издатих гаранција, коме су и под којим условима дате гаранције и о стању дуга по издатим гаранцијама.

Посланици су усвојили и одлуку о прихватању задужења Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој према пројекту реструктурисања "Жељезница Републике Српске" у износу 51,3 милиона евра по хитном поступку с циљем унапређења оперативне ефикасности и финансијске одрживости овог система.

Посланици су усвојили и Закон о гасу којим се уређује начин организовања и обављања енергетских дјелатности у сектору природног гаса и којим се обезбјеђује ефикасан, безбједан и поуздан рад транспортног система природног гаса и пружања услуга транспорта.

Народна скупштина усвојила је Закон о страним улагањима који одређује да страни улагачи добијају иста права и обавезе као и домаћи, дефинишу се статус страних улагача, облици страних улагања, органи надлежни за одобрење страних улагања, те рад Савјета за стране инвеститоре Српске.

Усвојен је Закон о измјенама и допунама Закона о девизном пословању с циљем наставка активности у испуњавању обавеза из Акционог плана за отклањање недостатака у борби против прања новца, као и због хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма и усклађивања са ФАТФ препорукама.

Усвојен је и Закон о средњем образовању и васпитању којим је прописано да стручни тим школе чине наставници, стручни сарадници и по потреби стручно лице из друге установе која може допринијети развоју стручног тима.

Није прихваћен амандман Коалиције "Домовина" да се у наставни програм уведе категорија "босански језик".

Посланици су усвојили Закон о бањама којим су дефинисане врсте услуга у бањама, те проглашење одређеног географског подручија бањом.

Народна скуштина Српске усвојила је и Закон о хемикалијама чији је циљ заштита здравља људи и животне средине од штетног утицаја хемикалија и којим се уређује класификација, обиљежавање и паковање хемикалија, те надзор, услови извоза и увоза хемикалија.

Посланици су усвојили и Закон о измјенама и допунама Закона о Пензијском резервном фонду којим се одређује да улагања тог фонда у пројекте могу да се врше искључиво на подручју БиХ у скалду са развојим циљевима Српске, те инвестиционом политиком и циљевима Фонда.

Народна скупштина Српске усвојила је Нацрт закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Српске којим се прописује оснивање и организација установа за извршење кривичних и прекршајних санкција, те извршење казне затвора.

Овај акт ће бити упућен у јавну расправу у трајању од 60 дана.

Усвојен је и Нацрт закона о заштити жртава ратне тортуре Републике Српске којим су дефинисани статус и права лица који су били жртве тортуре и којм је дефинисано шта је жртва ратне тортуре, као посебна категорија цивилних жртава рата.

И овај нацрт закона ће бити упућен у јавну расправу у трајању од 30 дана.

Народна скупштина усвојила је и Нацрт закона о одузимању имовине проистекле извршењем кривичног дјела с циљем успостављања ефикасних механизама за управљање имовином проистеклом извршењем кривичног дјела која је привремено или трајно одузета, чиме ће бити отклоњене бројне препреке са којима се у раду сусрећу припадници Министарства унутрашњих послова Српске и правосудних институција.

Након гласања окончан је и овај дио 23. редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске, а наставак је заказан за уторак, 27. фебруар.

Извор: СРНА