latinica  ћирилица
24/02/2018 |  08:37 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Иванцов: Војна вјежба са осиромашеним уранијумом била би злочин

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов рекао је да би био прави злочин уколико би неко одлучио да приликом НАТО вјежби на територији Републике Српске користи муницију са осиромашеним уранијумом.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

Иванцов је нагласио да прича о таквим војним вјежбама може да изазове забринутост, те да је већ подигла тензије, што не доприноси стабилној ситуацији у БиХ.

Он је за "Глас Српске" истакао да су некоректне приче да Русија преко Српске врши утицај на БиХ и Балкан.

Иванцов је рекао да Руска Федерација има добре односе са Српском, али да као амбасадор пажљиво слуша што му говоре сви политички, јавни и друштвени актери у БиХ, настојећи да као представник Русије, која је гарант Дејтонског споразума, допринесе проналажењу неке врсте компромиса.

"Русија се никада не мијеша у унутрашње послове земаља, али ради на побољшању сарадње. Теза о неком `утицају` Русије у БиХ долази извана", рекао је Иванцов.

Он је навео да Дејтонски споразум функционише као комбинација принципа који задовољава све стране у БиХ, а да би био измијењен, потребна је сагласност сва три народа и оба ентитета.

"Дејтон је донио мир. Сада странци не могу присилити БиХ да склопи неки нови уговор или направи измјене. То би, ако желе, морали урадити народи у БиХ, јер је БиХ независна земља", рекао је Иванцов.

Он је додао да је прошло вријеме високог представника у БиХ и да Русија сматра да његов посао није да рјешава питања у вези са новим изборним законом.

Иванцов је навео да су забрињавајуће информације о дјеловању радикалних паравојних формација у БиХ са религијским предзнаком.

"Надамо се да надлежне безбједносне институције у БиХ и ентитетима држе ситуацију под контролом ради друштва мира и стабилности", рекао је Иванцов.

Он је оцијенио да од односа Србије и Хрватске зависи стабилност у региону и БиХ.

Извор: Срна