latinica  ћирилица
27/02/2018 |  13:48 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Енглези "гурају" Иванића за члана Предсједништва БиХ

Одређене западне амбасаде и службе тражиле су од опозиције у Републици Српској да актуелни члан Предсједништва из реда српског народа Младен Иванић стане на "црту" лидеру СНСД-а Милораду Додику након његове потврде да ће бити кандидат за српског члана Предсједништва БиХ, пише портал "Говори Србија".
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

"Иванић је био најизгледнији кандидат опозиције у Републици Српској за функцију председника овог ентитета. Али, када је Милорад Додик недавно у емисији 'Око' РТС-а потврдио да ће се кандидовати за члана Председништва БиХ из Републике Српске, одређене западне амбасаде и службе тражиле су од опозиције у Српској да Иванић стане на 'црту' Додику нудећи сву своју логистику како би онемогућили Додика да буде изабран за члана Председништва БиХ", наводи исти извор.

Позивајући се дипломатске изворе, у тескту се истиче да су "највећи заговорници поновног Иванићевог кандидовања за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Енглези према којима Иванић гаји дугогодишње симпатије".

"Јавна је тајна да је Младен Иванић већ дуги низ година у добрим односима са неким људима у политичким круговима Велике Британије, као и важним људима у делу обавештајног сектора ове државе, са којима се често састајао и реферисао политичку ситуацију у Републици Српској и БиХ. Енглези држе да је Иванић човек од речи и да је, као ретко ко, урадио све оно што су му они сугерисали", наглашава се у тексту.

Портал "Говори Србија" навео је да је и сам Иванић то потврдио недавном изјавом да "има пристојан углед међу европским државницима", само "није био до краја искрен да објасни како је стекао тај углед".

"Да њега није било ко зна шта би све урадио онај тврди националиста Милорад Додик? Зато Иванић мора бити члан Председништва БиХ из Републике Српске, јер нас никад није преварио, био нам је до краја лојалан и свих ових година на њега смо могли да рачунамо када је реч о БиХ, али делом и региона, чуло се и недавно у Лондону приликом посете Младена Иванића централи, односно својим моћним политичким и обавештајним познаницима, од којих је затражио подршку за изборе", наводи се у тексту.

Према писању овог портала, тада је речено да му "никада неће заборавити храбар потез када је индиректне порезе и изворне фискалне приходе пребацио са нивоа ентитета на ниво БиХ и тако спречио Републику Српску да господари приходима и јача своју позицију занемарујући БиХ".

"Иванић је толико пута исказао велику лојалност БиХ и доста тога је учинио за њу. Потрудићемо се да му обезбедимо и велики број бошњачких гласова како би сигурно прошао, као што смо то радили и прошли пут када је постао члан Председништва БиХ, охрабрили су Иванића његови домаћини и стари знанци у Лондону", пише у тексту.

Дипломатски ивори, на који се овај портал позива, навели су да је "Иванић за њих још 2011. године на скупу у Вилтон Парку постао политичар велике наде".

"Ако је веровати добро упућеним изворима, највеће заслуге за то имају Џозеф Базби и Ентони Монктон, енглески обавештајци, који су годинама кројили капу Србима на Балкану и који су званичном Лондону тада указали на перспективног Младена Иванића. Да су Енглези преузели персоналну бригу не само за Младена Иванића, говори и одлазак министра безбедности БиХ Драгана Мектића, познатог западног лобисте који се странцима наметнуо јавно и упорно кидишући на интересе Републике Српске, у Лондон на позив челних британских безбедносних и обавештајних служби", истиче се у тексту објављеном на порталу "Говори Србија".

Извор: СРНА