latinica  ћирилица
03/03/2018 |  10:25 ⇒ 04/03/2018 | 11:36 | Аутор: РТРС

Вести: Атентат за хаос у Српској? (ВИДЕО)

Службе безбједности из региона увелико разматрају све аспекте оперативних података према којима би предстојећи општи избори у БиХ могли да буду повод за радикализацију политичке ситуације у Републици Српској, која не искључује ни крвави сценарио, пише портал "Вести".
"Вести" сазнају": Атентат за хаос у Српској!? - Фото: Screenshot
"Вести" сазнају": Атентат за хаос у Српској!?Фото: Screenshot

"Вести" су имале увид у један од докумената који увелико кружи обавјештајним простором Балкана, а у коме се наводи да је на основу "расположивих информација" интензивиран рад америчких и британских служби на простору Србије и БиХ, с циљем дестабилизације власти у Српској и да би се смањио руски утицај на Балкану.

Према истом извору, у овој процјени се повезује све интензивнија дипломатска активност представника САД, ЕУ и Русије у региону, као и низ догађаја који је за посљедицу имао покушај изазивања нестабилности, попут убиства Оливера Ивановића у Србији и разне ситуације и покушаји да се Српска представи као фактор дестабилизације БиХ.

У обавештајном извјештају набројано је пет фаза, наводи се у тексту.

"Прва фаза подразумева пласирање истинитих иформација државним органима БиХ и Србије. Друга фаза обухвата пласирање дезинформација о догађају који је дестабилизовао политичко-безбедносну ситуацију. Трећа фаза је планирање, организовање и извођење одређених акција које могу утицати на политичко-безбедносно стање. Четврта фаза је произвођење 'контролисаног хаоса', односно планско изазивање демонстрација и нереда. У петој фази би дошло до промене режима на миран или насилан начин, уз агресивну медијску кампању која би то подржала", истиче се у тексту.

У извјештају се наводи да "фазе три и четири те операције не искључују планирање и организовање атентата на неког од опозиционих политичара или јавне личности у Српској".

"Ова акција би се извела у добро испланирано и темпирано време, а убиство би извшила особа из криминалног миљеа", додаје се у овом извештају, уз упозорење да све информације указују да би се операција до краја извела уочи или током општих избора у БиХ, планираних у октобру ове године.

"У том нежељеном сценарију, поготово у изборној години кад би се могло очекивати и да ће Милорад Додик са својом коалицијом освојити апсолутну власт, дошло би до опште безбедоносно-политичке нестабилности у БиХ и Српској. За почетак деловања би се искористило објављивање изборних листа или време предизборне кампање, а затим би се као једини могући наручилац убиства представио Додик.

Евентуалним убиством опозиционог политичара из Српске настала би веома озбиљна безбедоносно-политичка криза, коју би опозиција у Републици Српској максимално искористила уз потпуну медијску пропагандну подршку прозападних медија. Уз то би се покренуо општенародни револт против власти у Републици Српској организовањем демонстрација, које би у једном моменту могле прећи у такозвани контролисани хаос. А после би дошло до фазе пет обавештајне операције, која подразумева преузимању власти од опозиције", наводи се у овој процјени, преноси портал "Вести".

Према истим извору, стручњаци из области безбједности, такође, процјењују да би се преузимање власти у Републици Српској одвијало по једном од два могућа сценарија - први је мирно преузимање кроз пријевремене изборе, док би други сценарио подразумијевао заузимање кључних институција оружаним путем, на сличан начин на који је дошло до промјене власти у Србији, 5. октобра 2000. године.

"Овом сценарију у прилог иде опште стање у БиХ, те заговарање такозваног 'Дејтона два', а који би се могао искористити за одржавање међународне конференције о БиХ. Све то би довело до унитаризације БиХ и потпуног уништења Републике Српске", истиче се у процјени служби безбједности из региона.

Извор: Срна