latinica  ћирилица
06/03/2018 |  14:35 | Аутор: РТРС

Почиње суђење Годињаку, Бунози и Шарићу за злочине над Србима у Трнову

Тужилаштво БиХ данас је улагањем материјалних доказа окончало извођење доказа на суђењу Едхему Годињаку, Мирку Бунози и Мерадису Шарићу за злочине почињене над српским цивилима и заробљеницима на подручју Трнова, а први свједок одбране даће исказ почетком наредног мјесеца.
Трново: Помен (архив) - Фото: РТРС
Трново: Помен (архив)Фото: РТРС

Тужилац Весна Илић је у судски спис уложила документе федералног Министарства за питања бораца и Агенције за истраге и заштиту /Сипа/ којима доказује да је оптужени Медарис Шарић од 1992. до 1996. године био припадник такозване Армије БиХ. Међу доказима је и увјерење да Шарић није у казненој евиденцији.

Тужилац је уложила и војне обрасце за оптуженог Мирка Бунозу који указују да је био припадник Хрватских одбрамбених снага /ХОС/ од 1992. до 1994. године.

У судски спис су уложени јединични и матични картони свједока Тужилаштва БиХ, којима се доказује њихова припадност такозваној АБиХ. Илићева је приложила и увјерења о смрти неких лица која су се спомињала током доказног поступка, на шта је одбрана имала приговор релевантности, преноси Бирн.

Уложен је и сет фотографија и записника са увиђаја за убијене особе српске националности са подручја Трнова, као и списак 123 нестале и погинуле особе који је доставила Организација породица заробљених и несталих из Трнова.

Одбрана је на уложене записнике, фотографије и изводе из матичне књиге умрлих имала приговоре, истичући да постоји разлика у датумима. Констатовали су да за нека лица не постоји записник са увиђаја, што значи да та тијела нису ни пронађена, док једна особа није предмет оптужнице.

Шарић и Буноза оптужени су с Едхемом Годињаком за злочине почињене над заробљеницима и цивилима на подручју Трнова. На терет им је стављено учешће у злочиначком подухвату с циљем убијања и затварања Срба у селима на подручју Трнова.

Према оптужници, Годињак је био начелник Станице јавне безбједности Трново, Шарић командант Штаба Територијалне одбране, а Буноза командант јединица ХОС-а.

Први свједок одбране оптуженог Годињака биће саслушан 3. априла.

Извор: СРНА