latinica  ћирилица
15/03/2018 |  19:48 | Аутор: РТРС

Пентагон: Амерички генерал Скапароти није рекао да је Србија опасност за Балкан

Пентагон је саопштио да су "дезинформације" навеле српског министра одбране Александра Вулина да критикује високог америчког генерала Куртиса Скапаротија који је наводно упозорио је, због веза са Русијом, Србија опасност за Балкан.
Кертис Скапароти (Фото: FlickrUNC-CFC-USFK) -
Кертис Скапароти (Фото: FlickrUNC-CFC-USFK)

У саопштењу Пентагона се наводи да Вулинов коментар није заснован на тачним информацијама чији је циљ да се против генерала и САД, распире антиамеричка осјећања.

Британска агенција “Ројтерс“ наводи да је генерал америчке војске Куртис Скапароти, иначе командант снага НАТО у Европи, рекао је у Конгресу раније овог мјесеца да је Србија подложна руском утицају.

Министар Вулин оштро је критиковао Скапаротија рекавши да је амерички генерал својом оцјеном оптужио Србију као опасност по Балкан. Вулин је тада рекао да од 1999. године није било теже, неодговорније и опасније изјаве него што је изјава генерала Скапаротија.

Истовремено, британска агенција наводи, позивајући се на транскрипт Скапаротијевог исказа, да амерички генерал, у свом свједочењу пред Одбором америчког Сената за оружане снаге 8. марта, није поменуо Србију као опасност по Балкан, али да јесте критиковао улогу Русије у Србији.

Извор: Б92