latinica  ћирилица
18/03/2018 |  15:24 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Русија бира предсједника

У Русији се данас одржавају предсједнички избори, на којима грађани бирају седмог по реду шефа државе. У трци за предсједничку функцију је осам кандидата.
Предсједнички избори у Русији -
Предсједнички избори у Русији

На предсједничким изборима у Русији до 18.00 часова по московском времену гласало је 52,97 одсто грађана, подаци су руске Централне изборне комисије /ЦИК/.

Замјеник предсједника ЦИК-а Николај Булајев рекао је да ће подаци о излазности у информативном центру бити ажурирани свака три минута.

Због 11 временских зона, гласање је на предсједничким изборима почело још јуче на крајњем истоку Руске Федерације, у регионима Камчатка и Чукотка, а гласачка мјеста су затворена у 30 руских региона.

Актуелни предсједник Владимир Путин, који је први пут изабран за шефа државе 2000. године, у овогодишњој трци за највишу државну функцију у Русији учествује као независни кандидат.

Међу осталим предсједничким кандидатима су лидер Либералне демократске партије Русије (ЛДПР) Владимир Жириновски, бизнисмен Павел Грудињин као кандидат Комунистичке партије, затим суоснивач странке Јаблоко Григориј Јавлински, лидер Партије раста и привредни омбудсман Борис Титов, челник странке Руски општенародни савез Сергеј Бабурин, ТВ водитељка и политичка активисткиња Ксенија Собчак, коју је номиновала Грађана иницијатива, и лидер Комуниста Русије Максим Сурајкин.

На скоро 97.000 бирачких мјеста гласа око 110 милиона бирача, од чега на територији Русије живи 108.968.869, а у иностранству 1.875.408 милиона у 144 земље.

На скоро свим бирачким мјестима постављене су веб-камере, које би требало да обезбиједе контролу поштовања изборног процеса. Изборе прати рекордан број посматрача &мдасх; више од 144.000. Близу 1.500 посматрача дошло је из 109 земаља.

Сва бирачка мјеста чувају припадници полиције, а само у Москви о безбједности брине више од 17.000 полицајаца.

Извор: Спутњик/СРНА