latinica  ћирилица
20/03/2018 |  08:49 ⇒ 08:50 | Аутор: РТРС

Због поплава, стање у Хрватској алармантно (ВИДЕО)

Због пораста водостаја стање у Хрватској је алармантно, посебно због пораста ријеке Саве која, из часа у час, пробија историјске рекорде.
Поплаве у Хрватској Костајници (фото:www.kostajnica.net) -
Поплаве у Хрватској Костајници (фото:www.kostajnica.net)

Јутрос је у Јасеновцу водостај био на 928 центиметара а најгоре се тек очекује. Ријека Сава је вишедеценијски рекорд у Јасеновцу пробила јуче. Јутрос је и тај нови оборен јер је јутрос у седам сати измерен водостај од 928 центиметара. Међутим, стручњаци упозоравају да најгоре тек долази јер се врх таласа очекује средином ове седмице када ће Сава порасти још 20 до 30 центиметара.

Како преносе хрватски медији, ванредна ситуација је јутрос проглашена и у општини Лекеник, гдје је водостај Купе порастао на 962 центиметра, и још расте, па су се чуле и сирене за узбуну.

Због воде пуца и насип, а хрватска горска служба спашавања саопштила је да су рониоци, у екстремним условима, спријечили урушавање насипа код Танца на Уни. Они су развукли десет цирда дугих десет метара и широких четири метра са стране насипа изложеног води те су га тако ојачали и зауставили продирање воде и могуће потпуно урушавање насипа.

У Сиску је вода из Одранског поља дошла до кућа. Водостај реке Одре и даље расте, а прелила се вода и из Лоњског поља.

Критично је и у Лици. У Косињској долини око 600 становника је и даље одсјечено од остатка земље. Могу да се крећу једино чамцима. Поплављено је педесетак кућа и објеката, а становници су без струје. Борба с поплавама у том подручју траје већ седам дана, а становници кажу да је ово најгора поплава у задњих десет година.