latinica  ћирилица
20/03/2018 |  19:12 ⇒ 22/03/2018 | 07:32 | Аутор: РТРС

ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ У СРПЦУ – Влада ће помоћи угроженим општинама (ФОТО/ВИДЕО)

Сава не престаје да пријети домаћинствима, а мјештане уз њен ток по свему судећи очекује још једна бесана ноћ. На подручју Градишке, премашен је рекорд из 1947. па је данашњи водостај 876 центиметра. Због излијевања ријеке у Гашници на магистралном путу Градишка - Козарска Дубица саобраћај је од вечерас потпуно обустављен. Водостај је у порасту и у Српцу. Помоћ поплављенима обећала је предсједница Владе Жељка Цвијановић, која је данас обишла најкритичнија мјеста .
Србац: Жељка Цвијановић - обилазак поплављеног подручја - Фото: РТРС
Србац: Жељка Цвијановић - обилазак поплављеног подручјаФото: РТРС

Ријека која не престаје да расте, са својих 833 центиметра, мјештанима општине Србац дошла је до кућног прага. Око 20 објеката је полављено, од тога 15ак домаћинстава. И на свако мање повећање водостаја угрожени уз ријеку страхују да се 2014. године не понови. 

24 сата на терену уз угрожене су и припадници Цивилне заштите. Од јуче са пумпама и тим за спасавање на води и под водом. Упркос слутњама грађана, ситација је, кажу, под контролом и већих евакуација нема. 

"За сада су спорадични послови у питању. Ја мислим негдје отприлике 10-15 кућа да је поплављено. Надамо се да вода неће расти, иако је од јуче кад смо били до данас нарасло 12 центиметара, међутим сад већ можемо рећи да стагнира", рекао је вођа Тима за спасавање на води и под водом Републичке управе цивилне заштите Борислав Трнинић.

Србац: Жељка Цвијановић - обилазак поплављеног подручја

Шта доноси ноћ тешко је и прогнозирати. Ни ситуација узводно, из Хрватске не иде на руку. У Јасеновцу је оборен рекорд, а очекује се и додатни пораст водостаја. Вода је почела да улази у домаћинства, а насип у близини Јасеновца је попустио. Са наше стране ријеке, начелник општине Србац каже, ситуација је под контролом, а у недјељу угрожени врбаско-савски насип сада је саниран. 

Србац - поплаве

"Велики дио небрањеног подручја је под водом. Према процјенама 2.500 хектара и 10-15 објеката који су изграђени уз ријеку Саву", навео је начелник општине Србац Млађан Драгосављевић.

Са начелницима угрожених општина у сталном је контакту и предсједница Владе Републике Српске. Општину Србац данас је и обишла. Изградња водопривредне инфраструктуре биће настављена. Око десет милиона марака, колико је планирано, по завршетку пројекта, мјештанима Српца унијеће већу сигурност. За тренутно поплављене Влада, каже, има план. 

Србац - обилазак полављеног подручја

"Да се покрију одређени трошкови које су општине имале и наравно да идемо и према становништву, када су у питању домаћинства, а након тога преглед кад су у питању пољопривреднци. Мислим да ћемо брзо реаговати, очекујем на сједници у четвртак ћемо донијети закључке о одређеним мјерама", истакла је предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Србац-поплаве

На подручју Градишке вода је ушла у седам, а заплавила више од 20 домаћинстава у небрањеном подручју. Узводно од града у Горњој Долини Воде Српске почеле су санацију клизишта на насипу, што становништву даје додатну сигурност.У Броду је на снази ванредна одбрана од поплава, а неколико кућа у небрањеном подручју је поплављено. У Семберији су на знази мјере редовне одбране од поплава, а угрожених домаћинстава за сада нема.