latinica  ћирилица
21/03/2018 |  07:39 ⇒ 22/03/2018 | 07:49 | Аутор: РТРС

Посланици НСРС расправили о Интерпелацији о политици управљања јавним предузећима

У Народној скупштини завршена је расправа о још једној Интерпелацији опозиције. Овај пут о политикама управљања јавним предузећима- Жељезницама, Електропривреди, Шумама, Путевима, Поштама, Олимпијском центру Јахорина.

Већи трошкови, мањи приходи. Док је за предлагаче, Интерпелација начин да се дође до бољих резултата, за владајући блок ово је политички мотивисан документ, са непровјереним подацима.О овој али о о ранијре разматраним тачкама дневног реда посланици ће се изјаснити сутра у настваку сједнице.

У новој интерпелацији, нових 12 питања опозиције – овај пут о пословању јавних предузећа. Намјера им је, тврде, да укажу на незаконитости у раду, вишак запослених и изостанак одговорности за лоше пословање, због чега је 6 јавних предузећа, кажу, на ивици амбиса.

Шеф Клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да јавна предузећа годинама стварају све веће трошкове, а мање приходе, да се запошљавање врши без плана и конкурса, а управа не сноси никакву одговорност. Нагласио је да је код појединих предузећа утврђена незаконитост у раду и да имају вишак запослених.

На постављена питања одговарали су ресорни министри Петар Ђокић, Стево Мирјанић и Неђо Трнинић. Поручили су да је тамо гдје је било запошљавања, све урађено у складу са процедурама. Додали су да је у појединим преузећима број радника смањен, а да није изостала ни одговорност управе.

Министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић изјавио је да је број запослених у Електропривреди повећаван посљедњих година јер је ријеч о значајном привредном систему који ради на великим пројектима и којем су потребни квалификовани и квалитетни кадрови. 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић рекао је да је од 2013. до прошле године укупан приход Шума Српске 943 милиона КМ, а расход 918 милиона, док је остварена добит 24,5 милиона КМ.

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић изјавио је да је у плану реструктурисање предузећа Поште Српске, а да се већ ради на реструктурисању Жељезнице Републике Српске.

По окончању 23. редовне сједнице, требало би да почне нова сједница Народне скупштине са 15 тачака дневног реда.

Посланици би требало, по хитном поступку, да разматрају Приједлог закона о измјени Закона о републичкој управи, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о високом образовању.

На дневном реду су и Приједлог Програма рада Народне скупштине Републике Српске за ову годину, Приједлог закона о посебном Регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце, те Приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза у пословним трансакцијама.

Народна скупштина требало би да разматра и Нацрт закона о култури, Нацрт закона о измјени Закона о Фонду за развој и запошљавање Републике Српске, Нацрт закона о измјени Закона о Фонду за управљање некретнинама и потраживањима у власништву Српске, Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о општем управном поступку и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о матичним књигама.

Пред посланицима би требало да се нађе и Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској за период од 2018. до 2027. године, те Информација о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања Европској унији са прегледом мјера и активности реализованих током 2017. године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Републике Српске прописима Европске уније, саопштено је из НСРС.