latinica  ћирилица
23/03/2018 |  11:51 ⇒ 12:46 | Аутор: СРНА

Шолаја: Двоструки стандарди Запада о статусу Косова и Српске

Међународна заједница примјењује двоструке стандарде када је ријеч о изградњи капацитета и функционисања институција у Републици Српској и самопроглашеном Косову, изјавио је данас у Београду професор бањалучког Факултета политичких наука Милош Шолаја.
Милош Шолаја (фото: rs.n1info.com) -
Милош Шолаја (фото: rs.n1info.com)

Шолаја је, на међународној научној конференцији под називом "Косово суи генерис или преседан у међународним односима", истакао да је двојак приступ међународне заједнице очигледан у бројним примјерима разградње већ формираних институција Српске и, с друге стране, формирања нових институција самопроглашеног Косова.

"Институције у Српској су након рата у БиХ биле готово потпуно заокружене у смислу државности, а онда су, интервенцијама високог представника међународне заједнице, у великој мјери развлашћиване кроз процес централизације", нагласио је Шолаја.

Он каже да самопроглашено Косово ни данас нема многе институције, те да су оне које има грађене уз помоћ међународне заједнице.

Шолаја је у излагање "Косово и Република Српска - компаративна анализа" истакао да су разлике највидљивије у области спољних послова и да је Министарство спољних послова Републике Српске укинуто под притиском.

Он је навео да је примјена двоструких стандарда очигледна и на примјеру војске која је постојала у Републици Српској, а која је кроз реформе нестајала, док се за самопроглашено Косово, које је нема, сада ради на томе да буде основана.

"Косово нема ефективну контролу на територији и над свим својим становницима, а нема ни ефикасну власт јер сви становници не слиједе власт Косова, која у суштини нема заокружену државност, за разлику од Републике Српске", констатовао је Шолаја.

Међународну научну конференцију под називом "Косово суи генерис или преседан у међународним односима" организовали су Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију и београдски Институт за међународну политику.